Echiparea ulterioară a ferestrelor cu automatizări electrice: cunoștințe și sfaturi
Aportul controlat de aer proaspăt, climatul optimizat în încăperi, mai multă siguranță datorită instalației de evacuare a fumului și a căldurii – echiparea ulterioară a ferestrelor cu sisteme automate de acționare aduce multe beneficii pentru clădire, exploatarea clădirii și pentru utilizatori. În același timp, instalarea ulterioară este relativ necomplicată și rentabilă.
Dominik Landerer, expert în ventilație la GEZE, explică avantajele acționării electrice a ferestrelor și ce trebuie luat în considerare pentru echiparea ulterioară (retrofit).
În primul rând, de ce ar trebui operatorii de clădiri să modernizeze ferestrele cu motoare de acționare automatizate?
Clădirile existente pot fi adaptate pentru viitor prin reabilitare și modernizare. © GEZE GmbH
Dacă ne uităm la întregul ciclu de viață al unei clădiri, ne dăm seama că clădirile sunt folosite din ce în ce mai mult timp. Există motive economice și de mediu pentru aceasta, deoarece problema durabilității devine din ce în ce mai importantă. Pentru ca clădirile existente să fie pregătite pentru viitor, acestea trebuie modernizate sau chiar reabilitate. Nu în ultimul rând, Legea privind protecția climei, dar și alte măsuri legale, cum ar fi Legea privind economisirea energiei (EnEG) sau Green Deal-ul european, conțin cerințe privind calitatea energetică a clădirilor și impulsionează astfel reabilitarea clădirilor. Prin urmare, sunt multe de făcut în ceea ce privește eficiența energetică. Nu trebuie întotdeauna să fie vorba de o renovare completă a fațadei - în multe cazuri, modernizările necomplicate, cum ar fi motoare pentru acționarea electrică a ferestrelor, pot contribui la o îmbunătățire semnificativă a bilanțului energetic al clădirii.
Care sunt argumentele în favoarea echipării ulterioare (retrofitting) a ferestrelor cu sisteme de automatizare?
Un mare plus: ferestrele existente sunt modernizate cu sisteme electrice de acționare a ferestrelor - nu sunt necesare ferestre noi. Din acest motiv, modernizarea (retrofit) - adică extinderea funcționalității prin echiparea ulterioară a ferestrelor - nici nu reprezintă un efort financiar prea mare. Trecerea la ferestre operate electric oferă astfel un avantaj enorm din punct de vedere pur constructiv, deoarece poate fi realizată în mod rentabil. De asemenea, promovează utilizarea durabilă a clădirilor și sprijină îndeplinirea cerințelor și obiectivelor legale. De asemenea, ferestrele automatizate oferă avantaje funcționale.
Există și beneficii practice foarte specifice pentru utilizatori și operatori?
Absolut. La urma urmei, dacă motoarele de acționare a ferestrelor sunt echipate ulterior, acest lucru are un impact nu numai asupra confortului și utilizării ferestrelor, ci și asupra factorilor ecologici și economici. Iar acest lucru aduce beneficii atât operatorilor, cât și utilizatorilor clădirilor.
- Confortul utilizatorului: suprafețele de ferestre care anterior nu puteau fi deschise sau erau rareori deschise de către utilizator pot fi astfel integrate mai ușor în utilizarea zilnică și pot contribui astfel în mod semnificativ la un nivel ridicat de bunăstare și confort în încăperi.
- Îmbunătățirea calității aerului din încăperi: sistemele de ventilare automatizate permit monitorizarea precisă a temperaturii, umidității și concentrației de CO2 din încăpere. Reglarea climatului din încăpere creează un climat optimizat, în care poluanții, alergenii și CO2 sunt la rândul lor reduse în mod eficient.
- Eficiență energetică: ferestrele electrice pot fi controlate prin intermediul senzorilor pentru a optimiza temperatura din încăperi. Iarna, pierderile de căldură pot fi reduse la minimum, în timp ce vara, ventilarea automată asigură climatizarea clădirii în timpul orelor răcoroase din timpul nopților. Acest lucru conservă resursele și reduce cheltuielile financiare.
- Protecție împotriva incendiilor: funcțiile integrate sau interconectate, cum ar fi un sistem de evacuare a fumului și a căldurii, sporesc gradul de siguranță pentru oameni și pentru clădire. Ferestrele nu asigură astfel doar aportul de aer proaspăt, ci asigură și evacuare a fumului și căldurii în caz de pericol.
- Creșterea valorii imobilelor: instalarea ulterioară a ferestrelor automatizate crește confortul de locuit și îmbunătățește eficiența energetică a clădirii. Ambii factori asigură creșterea valorii imobilului.
Utilizatorii clădirii se simt per total mai confortabil atunci când climatul din încăperi, calitatea aerului și temperatura sunt adecvate - și nu trebuie să se ocupe manual de acestea.
Concret: cum arată în practică această echipare ulterioară (retrofitting) a ferestrelor?
Acționările cu motor electric și lanț Slimchain pentru siguranță și eficiență energetică sporite. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH
Școlile sunt un bun exemplu în acest sens, deoarece mulți oameni își amintesc din copilărie de clădirile cu aer stătut, care au nevoie de renovare. Înainte de înlocuirea întregii fațade, modernizarea ferestrelor este soluția mai practică și mai rentabilă.
Senzorii de CO2 monitorizează aerul din încăperi și activează sistemul de ventilare naturală în funcție de necesități. Acționările electrice ale ferestrelor deschid ferestrele cu deschidere batantă sau ferestrele basculante cu balamale la partea inferioară, permițând aerului proaspăt să pătrundă și să fie distribuit în întreaga cameră prin intermediul unui efect de piston.
Pentru a asigura siguranța copiilor, marginile de închidere sunt monitorizate cu ajutorul unui scaner cu laser, cum ar fi GC 342. Modulul de comutare de siguranță IQ box Safety oprește mișcarea ferestrei sau inversează mișcarea de îndată ce un obiect străin este detectat la marginile de închidere.
Noul sistem de ventilare naturală permite optimizarea aerului din încăperi, profesorii nu mai sunt responsabili pentru asigurarea aportului periodic de aer proaspăt, iar siguranța copiilor și a personalului este garantată.
Un alt avantaj este faptul că sistemele de ferestre pot fi integrate în sistemul de tehnică de comandă a clădirii, putând fi utilizate, de exemplu, pentru răcirea nocturnă, aportului de aer proaspăt dimineața sau închiderea în siguranță după orele de funcționare.
Aerisirea naturală cu ajutorul motorului cu lanț Slimchain este o alternativă fiabilă la ventilația manuală prin ferestre. Acestea prezintă avantaje și comparativ cu instalațiile de ventilație. © GEZE GmbH
Este de viitor o astfel de modernizare a ferestrelor?
Bineînțeles. Operarea clădirilor durabile și cu consum redus de resurse este direcția viitorului. În plus, un anumit grad de automatizare face o clădire mai flexibilă, mai ales dacă se ia în considerare reconversia viitoare a clădirii. De exemplu, foste spații de birouri sunt transformate în locuințe. Cu cât reconversia poate fi efectuată mai ușor, cu atât este mai probabil ca o clădire să fie utilizată mai mult timp. Sistemele de acționare a ferestrelor sunt mult mai ușor de instalat ulterior decât un sistem mecanic de control pentru climatizarea încăperilor. Amprenta de CO2 este, de asemenea, mult mai redusă decât în cazul instalării unei instalații de climatizare, mai ales dacă luăm în considerare utilizarea pe parcursul întregului ciclu de viață - menținerea, reconversia și optimizarea clădirilor existente.
Cum poate ști un operator sau un proiectant de clădiri dacă merită să investească în automatizări pentru ferestre?
Investiția în aerisirea naturală automatizată cu motoare electrice de acționare a ferestrelor se amortizează, de obicei, după doar câțiva ani de utilizare și chiar de două ori mai rapid în cazul modernizării ferestrelor existente cu această tehnologie. Randamentul investiției (Return on Investment – ROI) poate fi calculat pentru a vedea cât de rapid se amortizează investiția și când merită să se facă această investiție. Acest lucru implică compensarea costurilor de investiție comparativ favorabile cu economiile anuale preconizate. Astfel este posibilă estimarea relativ precisă a rapidității cu care se va amortiza instalarea ferestrelor automate, în funcție de scenariile de utilizare.
Cum sunt operate și comandate acționările pentru ferestre?
Nimeni nu trebuie să se teamă că manipularea ar fi complicată. În general, automatizările ferestrelor pot fi controlate de la butoanele locale, de la telecomandă, din aplicații sau chiar din sistemele centrale de automatizare a clădirilor, cum ar fi myGEZE Control. Modul în care ferestrele sunt operate și comandate în cazuri individuale depinde de diverși parametri.
- Ferestrele sunt controlate individual sau în grupuri?
- Ferestrele urmează să fie controlate manual sau autonom prin intermediul sistemului de tehnică de comandă a clădirii?
- Controlul este automatizat în funcție de oră/temperatură/climatul din încăpere?
- Se impune o închidere deosebit de sigură (de exemplu, în școli)?
Un avantaj major al ferestrelor automate este acela că și ferestrele greu accesibile pot fi deschise și închise cu ușurință.
Sisteme de acționare a ferestrelor pot fi instalate ulterior la toate ferestrele?
Este important ca operatorii din domeniul construcțiilor să se familiarizeze cu siguranța și cu reglementările. Ferestrele motorizate sunt clasificate ca mașini/echipamente tehnice în conformitate cu Directiva Mașini 2006/42/CE și trebuie evaluate și, dacă este necesar, securizate în consecință. Clasa de protecție a ferestrelor automatizate este calculată în funcție de tipul de montaj, de utilizarea camerei și de modul de control. Clasa de protecție 0 nu necesită măsuri de protecție suplimentare, în timp ce cea clasa de protecție 4, care este cea mai înaltă, impune cerințe ridicate în materie de siguranță.
Aflați mai multe despre clasele de protecție și obțineți sfaturi privind siguranța pentru ferestre
Analiză de siguranță GEZE
Cu analiza de siguranță GEZE, oferim asistență încă din etapa de proiectare, prin intermediul unei evaluări a riscurilor. Evaluați potențialele puncte de pericol, aflați clasa de protecție necesară pentru ferestrele proiectate și primiți o listă de verificare pentru toate măsurile de protecție necesare.
În plus, trebuie respectate, desigur, toate reglementările și standardele de construcție. În special în cazul clădirilor clasate ca monumente istorice, acest lucru necesită o examinare atentă și aprobarea de către autoritatea responsabilă de construcții. Nu rareori sunt necesare soluții personalizate pentru ferestre, ca în cazul bisericii Frauenkirche din Dresda.
Spre analiza siguranțeiCum aflați care automatizare pentru ferestre GEZE este cea potrivită?
În esență, motoarele de acționare a ferestrelor sunt compuse din motor, un bloc de alimentare și un punct de operare. În funcție de funcțiile suplimentare dorite sau necesare, sistemul de automatizare a ferestrelor poate fi extins. De exemplu, dispozitivele de protecție suplimentare și sistemele de senzori integrați pot asigura că nimeni nu-și va strivi degetele. Software-ul WinCalc special dezvoltat de GEZE se ocupă de alegerea automatizării pentru ferestre potrivite. Acesta efectuează toate calculele complicate implicate în proiectarea sistemului - indiferent dacă este vorba despre ferestre de ventilare, ferestre pentru evacuarea fumului și căldurii sau dispozitive de evacuare a fumului şi gazelor fierbinţi cu acţiune naturală (NRWG). În acest fel, se asigură faptul că acționarea ferestrei este compatibilă cu tipul și dimensiunea ferestrei respective.
Identificați cel mai potrivit motor de acționare a ferestrelor