Inteligența artificială în arhitectură: Cum transformă inteligența artificială industria construcțiilor

Proiecte arhitecturale și modele de clădiri 3D generate de inteligența artificială, procese controlate de inteligența artificială în faza de construcție și clădiri monitorizate de inteligența artificială – nu mai există nicio îndoială asupra faptului că inteligența artificială (AI) are potențialul de a transforma în mod semnificativ industria arhitecturii. Speranța este că tehnologiile inovatoare bazate pe inteligență artificială vor contribui la o mai mare durabilitate și eficiență a proiectelor de construcții - nu doar de la proiectare la finalizare, ci și pe parcursul întregului ciclu de viață al clădirii. Dar cum pot beneficia proiectele de arhitectură și de construcții de inteligența artificială?

Care sunt domeniile care pot beneficia cel mai mult de inteligența artificială ca instrument de rezolvare a problemelor specifice din industria arhitecturii și construcțiilor?

myGEZE Control

Automatizarea clădirilor oferă eficiență energetică îmbunătățită, confort și siguranță sporite și costuri de întreținere reduse. © GEZE GmbH

Inteligența artificială ne poate ajuta să facem procesele complexe mai ușor de înțeles, de analizat și de optimizat. De la faza inițială de proiectare până la gestionarea clădirii finalizate, sunt create scenarii de utilizare (Use Cases) bazate pe inteligență artificială care permit economisirea de resurse și timp pentru o gamă largă de părți interesate din ciclul de viață al clădirii. 

Exemple pozitive de aplicare a IA în domeniul arhitecturii și construcțiilor ar putea arăta cam așa:

  • Economie de timp: Prin rendering bazat pe inteligența artificială, arhitecții pot crea în câteva secunde schițe și proiecte generative pe baza unor parametri predefiniți. 
  • Colaborare: Platformele colaborative precum BIM (Building Information Modelling) integrează inteligența artificială și facilitează colaborarea între diferiți actori din procesul de construcție.
  • Reducerea costurilor: Software-ul bazat pe inteligență artificială optimizează procesele de construcție prin îmbunătățirea calendarelor și fluxurilor de lucru, reducând astfel costurile de construcție.
  • Durabilitate: Automatizarea clădirilor utilizează inteligența artificială pentru a crește durabilitatea și eficiența energetică a clădirilor, reducând astfel consumul de energie, emisiile de CO2 și alte efecte asupra mediului. 
  • Siguranță: IA permite identificarea punctelor slabe structurale, a potențialului de optimizare și a intervalelor de întreținere în operarea clădirii. 
  • Confort: Personalizarea și adaptarea clădirilor inteligente la nevoile specifice ale utilizatorilor prin intermediul inteligenței artificiale.

Care sunt beneficiile pe termen lung ale integrării tehnologiilor inovatoare în clădiri?

Tehnologiile inovatoare, precum inteligența artificială, contribuie la depășirea provocărilor majore cu care se confruntă industria construcțiilor. Accentul este pus aici în special pe durabilitate. Utilizarea tehnologiilor inovatoare va face posibilă reducerea amprentei ecologice pe întregul ciclu de viață al clădirii, respectiv pe termen lung. În plus, eficiența economică și funcționalitatea clădirilor vor fi îmbunătățite semnificativ. 

Pe ce noi evoluții și tehnologii IA se concentrează GEZE?

myGEZE Control

Acționările GEZE pentru ferestre și uși pot fi integrate într-un sistem de automatizare a clădirii prin interfețe deschise. © GEZE GmbH

Subiectul Predictive Maintenance (întreținere predictivă) este deosebit de interesant în acest moment, deoarece GEZE lucrează de mult timp la subiectele legate de interconectare și sisteme de automatizare în clădiri. Modulele noastre de interfață KNX și BACnet și sistemul nostru de automatizare a clădirilor myGEZE Control oferă o bază excelentă pentru acest lucru. Prin urmare, avem diverse prototipuri și inițiative de cercetare pentru a testa modul în care putem integra inteligența artificială în produsele noastre inteligente.

În paralel, GEZE testează în prezent utilizarea modelelor lingvistice mari (Large Language Models) și a altor tehnologii AI în operațiunile zilnice. Pe lângă îmbunătățirea proceselor interne, obiectivul este de a reduce barierele din calea utilizării inteligenței artificiale și de a o integra în activitățile de zi cu zi ale angajaților.

Ce rol joacă inteligența artificială în colaborarea cu arhitecții?

Scopul nostru este să rezolvăm provocările cu care se confruntă arhitecții. Inteligența artificială nu este neapărat în centrul atenției, ci servește drept instrument pentru a rezolva problema reală. Chiar dacă inteligența artificială poate fi de mare ajutor, dialogul direct și expertiza umană vor rămâne de neînlocuit în viitor. Acest lucru înseamnă că vom continua dialogul nostru strâns cu arhitecții, proiectanții și antreprenorii din domeniul construcțiilor pentru a înțelege exact care sunt nevoile acestora - și apoi vom dezvolta împreună soluții personalizate.