Ușile rotative pot să îmbunătățească eficiența energetică a clădirilor
Circa o treime a consumului energetic din Germania este efectuat în clădiri. Tocmai în acest sector există numeroase potențiale de economisire, de care operatorii clădirilor ar trebui să facă uz. Astfel, ușile rotative pot să reducă necesarul de energie pentru încălzirea sau răcirea unei clădiri. Acest lucru diminuează costurile energetice și îmbunătățește bilanțul de CO2. În interviu, expertul nostru, Thomas Lehnert,explică unde se află potențialele de economisire de energie, ce funcții preiau ușile rotative în zonele de intrare și de ce noul Revo.PRIME de la GEZE punctează nu doar ca aspect, ci și în ceea ce privește sustenabilitatea și eficiența energetică.
Stručnjak za rotirajuća vrata tvrtke GEZE Thomas Lehnert. © GEZE GmbH
Prețurile pentru energie sunt mai ridicate ca niciodată, consumatorii trebuie să plătească tot mai mult pentru curent electric și gaz. În același timp, tranziția energetică pune operatorii clădirilor sub presiune. Prin utilizarea ușilor rotative se poate economisi energie în zonele de intrare. În ce constau exact avantajele față de alte soluții de intrare?
Thomas Lehnert: Avantajele ușilor rotative constau în faptul că ele blochează curentul de aer și, în același timp, permit un flux continuu de persoane. Periile cercevelelor cu deschidere batantă DF rămân permanent în contact cu peretele tamburului ușii. Astfel, ușa batantă este „întotdeauna deschisă, întotdeauna închisă”. Astfel, tirajul de aer rece sau cald rămâne afară, iar aerul climatizat înăuntru. Calculele interne au arătat faptul că ușile rotative pot să diminueze pierderea de energie în funcțiune în zona de exterior cu circa 40 procente. Acest lucru reduce costurile pentru operator și îmbunătățește vizibil climatul încăperii în zona de intrare, mai ales în cazul fluxurilor ridicate de utilizatori. Pe de altă parte, la ușile glisante s-ar pierde permanent energie prin ușile deschise în cazul unei cantități ridicate de vizitatori.
Tirajul de aer tocmai la intrare poate fi adesea neplăcut. Prin aceasta, zonele de intrare ale clădirilor au o funcție importantă. Ce rol joacă aici ușile rotative?
Thomas Lehnert: Prima necesitate a clienților este o zonă de intrare reprezentativă, cu transparență maximă. Acesta este un aspect important atât pentru proprietari, cât și pentru operatori și arhitecți. Pentru că zona de intrare este totodată și cartea de vizită a unei clădiri. Prin intermediul ușilor rotative se reduce semnificativ aportul de tiraj de aer, zgomotul și murdăria. Astfel se generează o zonă de intrare cu climat confortabil al încăperii, care este disponibilă ca suprafață utilă cu valoare integrală – de exemplu pentru încăperi de recepție sau foaiere. Această separare spațială clară între zona de interior și zona de exterior oferă un avantaj suplimentar utilizării ușilor rotative.
Prima necesitate a clienților este o zonă de intrare reprezentativă, cu transparență maximă. Aici se remarcă noua noastră ușă rotativă Revo.PRIME cu o înălțime a canopiei de numai 75 mm și sisteme de profil înguste, de 60 mm.
Thomas Lehnert, Business Solutions Manager la GEZECu Revo.PRIME, GEZE comercializează acum o ușă rotativă nouă, care se remarcă nu doar optic, ci și la capitolul sustenabilitate. Ce este nou la această ușă?
Thomas Lehnert: Obiectivul nostru a fost să obținem un produs, care oferă libertate maximă din punct de vedere optic și care, în același timp, îndeplinește dorința de sustenabilitate și confort prin intermediul unor tehnologii noi. Punctul de atracție al Revo.PRIME este înălțimea canopiei foarte redusă, de numai 75 mm. Aceasta este cea mai redusă înălțime a canopiei pentru uși rotative automate de pe piață – cu un diametru maxim de 3,80 m. Acest lucru permite utilizarea sistemului chiar și în condiții de spațiu extrem de înguste, iar aspectul său filigranat îi permite să se încadreze în mod ideal în arhitectura clădirii. În plus, are un cuplu de torsiune foarte ridicat, de maxim 1000 nm. Aceasta oferă mai multă putere, pentru a pune în mișcare uși mai mari și astfel pentru a crește confortul de trecere.
MAI MULTE DESPRE NOUL GEZE REVO.PRIMEOptim pentru uși mai mari și confort de trecere mai ridicat: noul Revo.PRIME cu înălțimea canopiei lui redusă, de numai 75 mm.
Mai multă putere înseamnă și un consum mai mare de energie?
Thomas Lehnert: Din contră. Revo.PRIME necesită cu 30 de procente mai puțin curent electric decât predecesorul lui, TSA 325 NT, oferind totodată o putere mai ridicată. În mod concret, noul motor al angrenajului cu curent continuu fără perii are nevoie de numai 128 Watt. Cu această eficiență se pot economisi așadar costurile cu energia.
Puteți explica mai în detaliu tehnologia utilizată?
Thomas Lehnert: Motorul fără perii este deja cunoscut de la sculele cu acumulator și de alte scule profesionale. Noi am folosit această tehnologie, pentru a obține un confort de trecere ridicat. Astfel, aceste uși necesită în mod evident mai puțină întreținere. Și ne-am gândit și la instalatori, îmbunătățind totodată siguranța electrică. De la un punct de transfer definit din plafon trecem de la 230 volți la 42 volți. Toate componentele de acționare sunt echipate cu conectori, ceea ce facilitează vizibil montajul, punerea în funcțiune și întreținerea. Altfel spus: Aici putem vorbi cu adevărat despre „Plug&Play”.
Obiectivul nostru a fost să obținem un produs, care oferă libertate maximă din punct de vedere optic și îndeplinește, în același timp, îndeplinește dorința de sustenabilitate și confort, prin intermediul unor tehnologii noi.
Thomas Lehnert, Business Solutions Manager la GEZECe variante constructive vor fi disponibile?
Thomas Lehnert: Cu Revo.PRIME putem reprezenta același număr de variante constructive ca și în trecut. Pe lângă punctul de atracție al designului instalației pentru sisteme complete din sticlă, avem în sortiment și variantele breakout și RC2. Ușile pot fi operate manual sau complet automat. Bineînțeles că avem în vedere și dorințele individuale ale clienților. Fabricăm ușile corespunzător cu proiectul, atât la selecția nuanței, cât și la materiale. Astfel, aceasta poate fi prevăzută pentru toate tipurile de clădiri și fațade.
Cuvânt cheie proiectare: Cum se poate integra ușa rotativă din timp în modelele de clădiri?
Thomas Lehnert: Și pentru Revo.PRIME se poate utiliza un instrument digital de proiectare. Pentru introducerea pe piață, arhitecții și proiectanții pun la dispoziție modele BIM corespunzătoare. La BIM sunt modelate, combinate și înregistrate digital toate informațiile de construcție. Pentru planificarea detaliată mai departe sprijinim, în plus, clienții noștri cu o rețea extinsă de experți și consultanți de proiect, digital și personal la fața locului.
Domnule Lehnert, vă mulțumim pentru interviu!
Sfaturi de la profesionistul în uși rotative
Ce trebuie să aveți, în general, în vedere la montarea ușilor rotative (KDT):
- Clarificați poziționarea ușii rotative, adică aspecte precum: Ușa este plasată corespunzător în căile de circulație ale clădirii? Ușa ar trebui să fie rotită în fațadă? Ar fi eventual mai la îndemână să se poziționeze ușa mai mult în interiorul clădirii?
- Corelați-vă din timp cu alte interfețe ale ușii rotative către clădire – și clarificați cine pentru ce este competent, de ex. pentru racordurile fațadei, conectarea / cuplarea către clădire cu acoperișul etc.
- Clarificați pregătirea cablajului, deci cum trebuie pozat cablul către ușa rotativă și unde va fi plasat comutatorul de programe pentru ușă.
Ce trebuie să aveți în vedere pentru a economisi energie la proiectare și în funcționare:
- Ajustați diametrul și înălțimea de trecere la utilizarea probabilă a ușii rotative.
- Acordați atenție la reglarea corectă a ușii rotative, adică ușa se oprește imediat după trecere (fără durată de rulare reziduală ridicată).
- Utilizați închiderea pe timp de noapte la ușa rotativă (noaptea, la sfârșit de săptămână etc.)
- Curățați periodic covorul ușii rotative.
- Bineînțeles că recomandăm o întreținere periodică a ușii rotative