Clădirile inteligente – Clădirile interconectate ale viitorului
Clădirile moderne trebuie să fie sigur și confortabil de utilizat și controlat și să consume cât mai puțină energie posibil. Aceste cerințe pot fi îndeplinite prin automatizarea și interconectarea inteligentă a echipamentelor tehnice. Interconectarea în rețea a clădirilor este piața cu cel mai mare ritm de creștere din domeniul construcțiilor.
Clădirile sunt tot mai sigure, mai confortabile și mai eficiente energetic
Ce anume face o clădire „inteligentă”? Simpla reunire a numeroase componente electronice „inteligente” în cadrul unei aplicații tehnice nu este cu adevărat suficientă. O clădire devine cu adevărat inteligentă doar dacă toate componentele funcționează împreună de o manieră coordonată – indiferent de furnizor, prin operare centralizată și simplă. De fapt, acest lucru este valabil pentru toate grupele de produse: sisteme tehnice de iluminare, încălzire, climatizare, umbrire, ventilare și tehnologie pentru siguranță, precum și componente tehnice ale ușilor și tehnica ferestrelor.
Datorită automatizării lor, prin intermediul sistemelor tehnice interconectate ale clădirii, clădirile inteligente se adaptează dinamic atât la mediul ambiant, cât și la obiceiurile utilizatorului. Aceasta le face tot mai sigure, mai confortabile și mai eficiente energetic.
Comunicația în rețea
Sistemele tehnice interacționează prin comunicația în rețele electronice moderne. Programele companiilor în domeniul dotării tehnice a clădirilor și automatizării clădirilor au dus la oferirea atât de sisteme brevetate (aparținând unor producători) cât și de sisteme deschise. Sistemele deschise (de exemplu, BACnet, KNX, LON, SMI, DALI) sunt susținute de mai mulți producători: componentele acestora sunt de aceea „interoperabile”, putând comunica între ele în cadrul unui sistem.
Ce este o clădire inteligentă?
Termenul „clădire inteligentă” se referă la operarea automatizată și centralizată a unui echipament tehnic al unei construcții funcționale, cum ar fi clădiri de birouri, aeroporturi, centre comerciale sau hale de producție. Temele principale sunt siguranța clădirii – de exemplu, prin intermediul unei tehnologii de semnalare a incendiilor sau prin proiectarea dinamică a căilor de evacuare – și optimizarea din punct de vedere energetic a exploatării clădirii, cu economii semnificative la nivelul costurilor de exploatare.
Industria electrotehnică furnizează numeroase produse și soluții inovatoare pentru clădirile inteligente, acestea fiind deja testate și utilizate pe scară largă în clădirile noi. Preocupările cu privire la eficiența energetică s-au soldat deja cu obținerea de rezultate spectaculoase: consumul energetic al unei clădiri de birouri poate fi redus acum cu până la 30% prin automatizare. (Sursa: ZVEI, Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V., Frankfurt, 2018)
Ușile și ferestrele au, de asemenea, rolul lor
Ventilarea inteligentă: motoare de acționare a ferestrelor GEZE integrate în sistemul KNX al clădirii
Ușile și ferestrele sunt acum multifuncționale, inteligente și interconectate. Deoarece acestea trebuie să îndeplinească mai multe funcții diferite: asigurarea accesului, asigurarea ventilării naturale și ținerea la distanță a hoților. În plus, în caz de incendiu sau panică, acestea trebuie să deschidă căile de evacuare și de salvare, să permită în același timp accesul controlat, să asigure evacuarea fumului și a căldurii și protecția împotriva focului.
GEZE furnizează module de interfață KNX și BACnet, precum și un sistem de automatizare a clădirii pentru integrarea produselor GEZE în soluții de rețea. Aceasta permite monitorizarea precisă și operarea fiabilă a produselor automatizate GEZE din domeniul componentelor de tehnologie pentru uși, ferestre și de siguranță. Aceasta permite integrarea întregii „inteligențe” a produselor în rețeaua clădirii: de exemplu, setarea lățimii de deschidere a unei uși sau deschiderea și închiderea unei ferestre în funcție de temperatura exterioară și în conexiune cu senzorii de temperatură și sistemele de încălzire.
Accesați Soluțiile de rețea GEZE
GEZE IQ box KNX – Specialistul în ventilare naturală
Modulul de interfață GEZE IQ box KNX este deosebit de adecvat pentru implementarea de soluții flexibile pentru ventilarea naturală a clădirilor mici. Modulul IQ box KNX permite integrarea directă a motoarelor de acționare a ferestrelor din seria GEZE IQ windowdrive în sistemele KNX pentru clădiri. Aceasta facilitează interacțiunea cu alte componente compatibile cu KNX, cum ar fi butoanele și senzorii. Modulul IQ box KNX este ușor de montat, poate fi adaptat flexibil la modul de utilizare a clădirii și poate fi combinat cu întreaga gamă de produse KNX.
În școli, de exemplu, automatizarea clădirii cu ajutorul modulului GEZE IQ box KNX asigură o mai bună calitate a aerului și eficiență energetică prin ventilare automată controlată. În cazul unei deteriorări a calității aerului în timpul orelor, ferestrele se deschid automat (și se închid la loc). Răcirea nocturnă în timpul verii asigură săli de clasă răcoroase dimineața. Un senzor măsoară temperaturile interioară și exterioară și deschide ferestrele în timpul nopții, atunci când temperatura exterioară este mai scăzută, și le închide automat la loc atunci când este atinsă temperatura necesară.
Caracteristicile produsului GEZE IQ box KNX
- deschide ferestrele în orice poziție dorită (în %)
- raportează fiabil starea oricărei ferestre automatizate (fereastră deschisă/închisă/% de deschidere sau stare de acționare, cum ar fi în caz de defecțiune)
- funcțiile de ventilare integrate transformă modulul IQ box KNX într-un centru de ventilare (ventilarea temporizată, aerisirea prin fantă, închiderea automată și blocarea automată în caz de alarmă de vânt sau ploaie, cu climatizarea activată)
- asigură interacțiunea cu alte componente compatibile cu KNX, cum ar fi butoanele și senzorii
KNX a fost dezvoltat pe post de magistrală europeană pentru instalații („European Installation Bus”, pe scurt EIB) de industria instalațiilor electrice la începutul anilor `90. Acesta este un sistem Bus deschis, descentralizat pentru sistemul de comandă a clădirii. Toate dispozitivele utilizează aceeași metodă de transmitere și schimb de date prin intermediul unei magistrale comune. Modulul KNX este alocat în funcție de nivelul de câmp și automatizare și asigură, de asemenea, funcții de bază la nivel de management. Peste 400 de producători de la nivel mondial furnizează produse KNX pentru construcții funcționale și private. Interoperabilitatea este asigurată prin testarea obligatorie de către organisme independente. Totul este posibil – de la soluții de ventilare mici pentru o încăpere, la soluții pentru o clădire cu până la 50.000 de dispozitive KNX.
Modulul de interfață GEZE BACnet
Prin intermediul modului de interfață, GEZE interconectează produse din domeniul sistemelor de uși, sistemelor de asigurare a căii de evacuare, componentelor de tehnologie pentru ferestre și instalațiilor RWA (de evacuare a fumului și a căldurii), precum și sistemelor de tehnologie pentru siguranță pentru clădiri. Modulul inteligent este adecvat pentru integrarea rapidă, simplă și standardizată în soluții de rețea cu BACnet. Modulul permite vizualizarea și controlul centralizate ale tuturor sistemelor de uși automate prin intermediul sistemului de management al clădirii.
Soluțiile BACnet pentru sisteme de uși multifuncționale: În timpul zilei, o ușă automată de acces fără restricții – în timpul nopții, o ieșire de urgență sigură. Unitatea de comandă a ușii TZ 320 controlează și monitorizează produse automate, cum ar fi unitatea de acționare pentru uși batante Powerturn, și permite integrarea în sistemul de management al clădirii prin intermediul modulului de interfață, permițând astfel controlul centralizat al sistemului ușii prin intermediul BACnet. Dacă este necesar, se poate seta rapid un mod diferit de funcționare, putându-se monitoriza ușa de la distanță – inclusiv prin recepționarea de rapoarte cu privire la eventuale defecțiuni.
Caracteristicile produsului GEZE modul de interfață
Noul modul de interfață GEZE permite integrarea produselor GEZE din domeniul sistemelor de uși automate, componentelor tehnică pentru ferestre și instalațiilor RWA (de evacuare a fumului și a căldurii), precum și sistemelor de tehnologie pentru siguranță pentru clădiri în sistemul clădirii prin intermediul standardului de comunicații BACnet.
- Monitorizarea și controlul centralizate ale stărilor tuturor ușilor prin intermediul software-ului de management al clădirii
- Vizualizarea și operarea diferitelor moduri de funcționare
- Opțiuni de afișare a alarmelor, de detectare timpurie și de comandă radio pentru fereastră
- Pentru utilizarea în clădiri de birouri și administrative, pasaje, centre comerciale și instituții publice
- Controlul prin intermediul sistemului de management al clădirii: activarea automată a încuietorii acționate electric și unității de acționare a ușii batante
- Detectarea imediată a tentativelor de abuz, funcționării incorecte, accesului neautorizat sau intervenției asupra ușilor securizate RWS
- Controlul încuietorii cu motor prin intermediul sistemului de management al clădirii: controlul diferitelor moduri de funcționare
- Utilizarea instalației de evacuare a fumului și căldurii pentru ventilare, în funcție de condițiile climatice și funcții de temporizare
- Răcirea nocturnă automată a încăperilor în funcție de parametrii prevăzuți de sistemul de management al clădirii
- Închiderea automată a ferestrelor în caz de ploaie
- Utilizarea ventilării zilnice în funcție de condițiile meteo
- Ventilarea încăperilor sau casei scărilor în funcție de prezență
BACnet (rețele de automatizare a clădirilor și de control) este un protocol de nivel superior pentru automatizarea clădirilor. Acesta a fost dezvoltat sub auspiciile ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers, Societatea americană a ingineriilor de sisteme de încălzire, refrigerare și climatizare) pentru realizarea unui protocol de comunicații independent de producător destinat componentelor și sistemelor inteligente pentru sisteme de automatizare a clădirilor. Protocolul a fost documentat prin ISO 16484 partea a cincea, încă din anul 2003.
BACnet permite dispozitivelor furnizate de diferiți producători să schimbe informații între ele fără generarea de costuri în legătură cu licențele pentru echipamentele hardware speciale de transfer de date. BACnet este utilizat în principal pentru automatizarea clădirilor funcționale. Dat fiind faptul că BACnet este utilizat la nivel de management și automatizare, acest sistem nu trebuie să dispună de o tehnologie de transmisie proprie, bazându-se pe tehnologiile existente. Se utilizează de regulă în acest sens mediul de transmisie Ethernet sau MS/TP.
Proiectarea inteligentă
myGEZE Control simplifică pentru dvs. integrarea componentelor de tehnologie pentru uși, ferestre și de siguranță, în calitatea pe care o aveți de proiectanți și specialiști în echipamente tehnice pentru clădiri. Pot fi incluse mai multe funcții de automatizare a clădirii. Componentele standardizate interconectate GEZE și asistența personalizată în cursul proiectării asigură fiabilitatea proiectării. myGEZE Control este o soluție atractivă pentru producătorii de sisteme de management al clădirii și integratorii de sistem.
Avantajele myGEZE Control
- Siguranța proiectării
- Extinderea portofoliului
- Funcționalitatea extinsă
GEZE asigură sprijin cu ocazia identificării nevoilor individuale specifice aplicației dvs..
Acționare fără cusur și pentru mai multe loturi de lucrări
Protocolul de comunicații BACnet deschis face posibilă o acționare fără cusur și pentru mai multe loturi de lucrări. Soluția de legare în rețea myGEZE Control integrează domeniile tehnica de ușă, de fereastră și de siguranță în toate domeniile unui sistem de management al clădirii. Procesele automatizate din clădire și monitorizarea centrală permit o utilizare mai confortabilă și mai sigură a proprietății.
Avantajele myGEZE Control
- Eficiență în faza de construcție
- Reacție rapidă în caz de defecțiune
- Flexibilitate în caz de modificări ale proiectului
GEZE vă sprijină în cursul proiectării, montajului și punerii în funcțiune
Proiectare:
- Întocmirea proiectului pentru soluția dvs. myGEZE Control
- Pregătirea tuturor documentelor necesare (planuri de cablare, fișiere EDE etc.)
- Configurarea tuturor componentelor necesare
Montajul:
- Conectarea componentelor și echipamentelor hardware
- Interconectarea produsului în rețea
- Conectarea la sistemul de management al clădirii
Punere în funcțiune:
- Configurarea myGEZE Control
- Personalizarea interfeței de operare
- Asigurarea funcționării corespunzătoare
GEZE vă susține în timpul planificării / proiectării, punerii în funcțiune, întreținerii și suportului
Cu myGEZE Control, operatorii unei clădiri economisesc bani și sporesc simultan siguranța clădirii și a oamenilor care locuiesc în aceasta. Elaborăm proiectări BACnet standardizate, care pot fi aplicate independent de prestatorii de servicii și de produsul utilizat pentru managementul clădirii. Aceasta face posibilă implementarea în sistemele tehnică de comandă a clădirii, de management al riscurilor și CAFM, independente de producător. GEZE vă susține, în plus, în toate etapele ciclului de viață al clădirii, începând de la o planificare timpurie la o proiectare integrală, inclusiv punerea în funcțiune, până la întreținere și suport în operarea clădirii.
Avantajele myGEZE Control
- Confortul
- Siguranța
- Eficiența în exploatarea clădirii
Avantajele pentru operator:
- monitorizarea asigură transparența permanentă cu privire la modul de operare a clădirii
- sintetizarea de informații valoroase pe baza datelor generate pentru facilitarea operării eficiente a clădirii
- sistemul de monitorizare a ieșirilor de urgență supraveghează permanent starea acestora, sporind siguranța printr-o intervenție promptă
- operarea ușilor automate independentă de locul în care se află acestea asigură un plus de confort și sporește eficiența
GEZE preia, de asemenea:
- mentenanța și actualizarea componentelor hardware și software dintr-o singură sursă
- optimizarea continuă a modului de operare a clădirii