Subiecte

Aer proaspăt asigurat prin ventilarea inteligentă prin ferestre

Clădirile sunt din ce în ce mai etanșe în scopul economisirii energiei. Astfel se fac economii de costuri cu încălzirea, însă sunt necesare soluții inteligente pentru ventilarea eficientă și aerisirea clădirilor. Ventilarea naturală asigurată prin intermediul ferestrelor automatizate este o soluție inteligentă ce îmbunătățește semnificativ climatul încăperilor, în condițiile unui consum redus de energie și al unor costuri de investiție minime.

În general, oamenii nu se pricep să asigure o ventilare suficientă a clădirilor

Un bun climat al încăperii depinde de o serie de factori. Temperatura și umiditatea sunt esențiale, însă aspectele acustice și vizuale contribuie, de asemenea, la starea de sănătate a persoanelor.

Dar de ce ventilarea obișnuită este adesea insuficientă? Deoarece tragem concluzii pe baza stimulilor termici, acustici și vizuali, însă nu suntem sensibili la calitatea aerului. Oamenii evaluează calitatea aerului în principal pe baza mirosurilor urâte, însă aceștia se obișnuiesc cu mirosurile respective pe măsură ce petrec mai mult timp într-o încăpere, astfel că nu mai sesizează o înrăutățire a calității aerului.

Sesizăm o calitate slabă a aerului abia când este prea târziu. Eficiența scade, iar oamenii devin somnoroși sau sunt afectați de migrene – deoarece respirația oamenilor determină o creștere a concentrațiilor de CO2. Situația este agravată de substanțele poluante ce se pot degaja din mobilă sau covoare.

Ventilarea controlată este obligatorie

Ventilarea naturală prin intermediul unor sisteme tehnice de ventilare confortabile

Ventilarea naturală prin intermediul unor sisteme tehnice de ventilare confortabile © Exorbitart / GEZE GmbH

Datorită metodelor de construcție moderne, ce permit economisirea energiei, trăim, muncim și învățăm în clădiri tot mai etanșe. Dezavantajul: nu pătrunde suficient aer proaspăt, iar umiditatea, căldura și mirosurile sunt evacuate în insuficientă măsură.

Însă Ordonanța privind economisirea energiei (EnEV) în vigoare în Germania prevede faptul că orice clădire trebuie construită astfel încât să se garanteze nivelul minim necesar al circulării aerului în scopul asigurării sănătății și încălzirii. Ventilarea controlată este de aceea absolut necesară într-o clădire construită conform EnEV.

O soluție o reprezintă un sistem mecanizat de ventilare. Însă cui i-ar plăcea să muncească sau să trăiască într-o clădire în care nu se pot deschide ferestrele din cauza sistemului de ventilare? Mulți oameni se simt inconfortabil în încăperi în care ferestrele sunt permanent închise. Alternativa la aceasta o reprezintă o ventilare naturală controlată prin intermediul ferestrelor, soluție prin care se aspiră direct aer proaspăt din exterior.
 

Ventilarea naturală prin ferestre bazată pe fluctuațiile de temperatură și vânt

Ventilarea naturală – cunoscută și sub denumirea de ventilare „liberă” – asigură circularea aerului fără utilizarea vreunui sistem mecanizat de ventilare. Curenții necesari de aer sunt produși doar de diferențele dintre temperaturile și presiunile aerului din interior și respectiv din exterior și de curenții care se produc natural, datorită vântului.

Fațadele inteligente asigură ventilarea. Aceasta presupune controlarea ferestrelor acționate cu motor pe baza semnalelor provenite de la senzori, cum ar fi stații meteo sau senzori de calitate a aerului. Funcția de reglare inteligentă a climatului din încăperi detectează puterea și direcția vântului, temperaturile exterioare, precipitațiile, temperaturile din încăperi, nivelurile umidității și CO2 valabile pentru aerul din încăperi și comandă deschiderea și închiderea în consecință a ferestrelor automatizate. Comanda ferestrelor se face complet independent de utilizator, chiar și atunci când clădirea este goală.

Naturală și eficientă energetic

Pe lângă CO2, în sălile de clasă sau birouri cu un număr mare de oameni în interior se generează și multă căldură. Mai ales în timpul verii, razele soarelui încing adesea și mai mult încăperile. Ventilarea naturală poate dirija căldura nedorită spre exteriorul încăperilor și permite pătrunderea de aer proaspăt, răcoros din exterior. În timpul nopților răcoroase, ventilarea naturală asigură un control natural al climatizării. Astfel se asigură pe cale naturală o bună calitate a aerului, fără niciun consum de energie pentru alimentarea cu aer și răcirea acestuia.

Aerisirea inteligentă prin fereastră contribuie semnificativ la eficiența energetică

"Sustenabilitatea și eficiența energetică sunt marile cuvintele cheie referitor la subiectul Clădiri: Cum se modifică climatul încăperii pe parcursul zilei? Cum ar putea arăta protecția termică de vară? Și cum se manifestă răcirea nocturnă?
Aflați cu ajutorul numeroaselor exemple din practică și din simulări, sub ce formă permit motoarele de acționare a ferestrei GEZE o aerisire naturală, introducerea solară și răcirea nocturnă – și astfel să amortizeze eficient obiectivele de sustenabilitate.

Sistemele de deschidere a ferestrelor cu unități de acționare inteligente GEZE

Unitatea de acționare GEZE Slimchain cu IQ box KNX

Unitatea de acționare GEZE Slimchain cu IQ box KNX © GEZE GmbH

Sunt disponibile sisteme de acționare GEZE pentru o gamă variată de forme, stiluri și dimensiuni ale ferestrelor, indiferent dacă acestea sunt prevăzute pe plafon sau pe fațadă. Gama respectivă include unități de acționare cu motor electric și lanț, unități de acționare cu motor electric și tijă și motoare de încuiere

  • Acționarea cu lanț Slimchain oferă prin optica sa subțire și discretă multe posibilități pentru design și utilizare. 
  • Pentru elemente de fereastră mari și grele care necesită lățimi de deschidere mari, se recomandă acționarea cu lanț Powerchain.
  • În cazul ferestrelor grele batant-oscilante și batante cu o înălțime până la 3,50 m și 200 kg intervine sistemul nostru de acționare cel mai performant F 1200+.

IDENTIFICAȚI CEL MAI POTRIVIT MOTOR DE ACȚIONARE A FERESTRELOR 

.

Motoarele de acționare a ferestrelor și sistemele de blocare GEZE pot fi integrate direct în magistrala de date KNX a clădirii cu ajutorul GEZE IQ box KNX. Aceasta permite adoptarea de soluții versatile și flexibile de ventilare naturală.

Caracteristicile produselor

  • integrarea ferestrelor automatizate în sistemul Bus KNX al clădirii
  • deschiderea ferestrelor în orice poziție dorită (în %)
  • raportarea stărilor de contact ale ferestrelor (deschisă/închisă/%) și stărilor de acționare (număr de cicluri, defecțiuni)
  • ventilarea temporizată, aerisire prin fantă
  • închiderea automată și blocarea în caz de alarmă de ploaie sau vânt sau atunci când este pornit sistemul de climatizare
  • interfața cu butoane integrată (locală/KNX) permite conectarea cu comutatorul de ventilare la costuri reduse

Video cu privire la asamblare: GEZE Slimchain

Soluțiile de sistem personalizate

GEZE vă sprijină în proiectarea sistemelor de ventilare naturală, cum ar fi pentru răcirea nocturnă, sau a sistemului inteligent de comandă automată a ventilării.

Ventilarea naturală poate fi proiectată sub forma unei aplicații separate de ventilare, în combinație cu o instalație de evacuare a fumului și a căldurii sau integrată într-un sistem supraordonat de comandă a clădirii KNX. Punem asigura consultanță specifică proiectelor cu privire la modul de utilizare a IQ box KNX, motoarelor de acționare a ferestrelor GEZE și produselor KNX adecvate furnizate de alți producători împreună cu magistrala de date KNX a clădirii. Asigurăm sprijin în proiectare și planificare pe baza numeroșilor ani de experiență și cunoștințelor vaste în domeniu.

Vă putem furniza desene de montaj, texte pentru specificații și broșuri pentru produse.

Competență polivalentă dintr-o singură sursă

Instruirea expert GEZE pregătește constructorii pentru montajul, inspecția și mentenanța componentelor tehnice utilizate pentru ferestre și asigură o descriere a tuturor pașilor necesar de parcurs pe baza unei liste de verificare.

Asigurăm, de asemenea, consultanță tehnică în cursul montajului, echipării și implementării conform proiectelor.

GEZE furnizează proiecte de montaj, scheme electrice, software WinCalc pentru calcularea motoarelor de acționare a ferestrelor, planuri de cablare etc.

Siguranța prin mentenanță

Clientul sau operatorul va asigura independent efectuarea lucrărilor de service, mentenanță și inspecție. Acesta este obligat să întreprindă toate măsurile de precauție necesare pentru siguranță pentru prevenirea oricăror pericole care ar putea pune în pericol persoanele și bunurile din clădire. Prin mentenanța periodică, acesta poate reduce semnificativ riscul real de producere a unor daune și riscul de a fi considerat responsabil pentru daunele produse (consultați, de asemenea, obligațiile cu privire la siguranță din Codul civil german [BGB], Secțiunea 823).

Unitățile de acționare pentru ventilare GEZE trebuie să fie inspectate de către o unitate specializată competentă, ținându-se cont de condițiile specifice de operare – însă cel puțin o dată pe an. 

GEZE asigură sprijinul necesar pentru mentenanță, fie prin intermediul GEZE Service, fie al partenerilor săi autorizați.