Subiecte

Aer proaspăt prin controlul climatizării din încăperi

Omul modern își petrece cam două treimi din viață în interior. Calitatea aerului din încăpere are în mod evident o influență majoră asupra stării noastre de sănătate. Pentru asigurarea permanentă a unei bune calități a aerului și a unui climat plăcut al încăperii, clădirile sunt echipate tot mai frecvent cu sisteme inteligente de control al climatizării din încăperi – pentru un confort sporit și o mai bună eficiență energetică.

Aer interior de bună calitate și confort termic

Dat fiind faptul că percepem diferit mediul în care ne aflăm, nu se poate măsura sau defini „starea de bine”. Totuși, este posibilă crearea în încăpere a unor condiții în care să se simtă bine majoritatea oamenilor. La proiectarea clădirilor, trebuie să se aibă în vedere calitatea aerului și confortul termic. Mai exact: concentrația de CO2, temperatura, umiditatea și circulația aerului din încăperi.

Tehnologiile în domeniu sunt deja destul de avansate: climatul încăperilor poate fi monitorizat și optimizat prin intermediul senzorilor și al setărilor personalizate selectabile. Obiectivul îl reprezintă starea de bine a utilizatorilor încăperii, în condițiile reducerii la minimum a energiei utilizate în acest scop. Prin urmare, starea de bine și economisirea energiei în sistem automatizat: când încăperea este ocupată, confortul utilizatorilor acesteia determină modul în care se realizează climatizarea; când aceasta nu este utilizată, primordială devine eficiența energetică. Alte avantaje sunt protejarea ansamblului clădirii și a materialelor din care este realizată aceasta prin prevenirea daunelor cauzate de pătrunderea apei de ploaie sau a mucegaiului cauzat de umiditatea excesivă.

Panourile tactile permit operarea prin intermediul unui display.

Panourile tactile permit operarea prin intermediul unui display. © GEZE GmbH

Controlul prin intermediul senzorilor pentru un confort sporit

Senzorii măsoară în interior calitatea aerului din încăpere, iar în exterior radiația solară, precipitațiile, viteza vântului și temperatura. Echipamentele de încălzire, răcire și protecție antisolară, precum și ferestrele automatizate sunt comandate apoi pe baza datelor de la senzorii respectivi. Concentrația de CO2 este cel mai important indicator al calității aerului dintr-o încăpere. Conținutul de CO2 al aerului din încăpere crește direct proporțional cu numărul de persoane și timpul petrecut de acestea în încăpere, precum și cu intensitatea activităților fizice pe care le desfășoară acestea. Cu cât este mai mare concentrația de CO2 din încăpere, cu atât mai mult aer proaspăt solicită regulatorul sistemului.

Regulatoarele din încăperi, prevăzute adesea cu display tactil, servesc drept unități de operare separată de la nivelul încăperilor. Acestea sunt interfețele de utilizator ale clădirii, ceea ce înseamnă că utilizatorii pot selecta singuri temperatura din încăpere. Răcirea prin intermediul sistemului de climatizare și alimentarea cu aer proaspăt prin intermediul ferestrelor automatizate sunt coordonate între ele.

Controlul climatizării din interiorul unei săli de sport prin ventilare naturală

Controlul climatizării din interiorul unei săli de sport prin ventilare naturală © Exorbitart / GEZE GmbH

Ventilarea temporizată a încăperilor și scenariile selectabile

Sistemul de control al climatizării din încăperi permite, de asemenea, utilizarea unor funcții de confort temporizate, cum ar fi deschiderea și închiderea automată la anumite ore a ferestrelor, storurilor sau jaluzelelor. De exemplu, ventilarea intensă, așa-numita inundare cu aer proaspăt, se poate face chiar înainte să sosească primii angajați. Vara, funcția de „răcire nocturnă” utilizează aerul răcoros din timpul nopții sau de dimineața devreme pentru răcirea naturală a încăperilor, permițând economii de costuri cu energia consumată pentru răcire.

În plus, se pot selecta diferite scenarii și niveluri energetice pentru fiecare încăpere în parte, cum ar fi confort, în așteptare, economic (reducere pe timp de noapte) sau protecție clădire. Scenariile pot fi inițiate prin intermediul unor programe temporizate, la detectarea prezenței sau prin acționarea manuală a butoanelor. Se pot selecta în plus și alte scenarii posibile pentru optimizarea valorilor cu privire la iluminare, ventilare și protecția antisolară, cum ar fi ședințe, prezentări, muncă de birou.

Comunicația prin intermediul magistralelor clădirii sau prin unde radio

Sunt disponibile diferite sisteme Bus (de exemplu, KNX sau BACnet) pentru asigurarea unei comunicații fiabile între mecanismele de acționare și senzori. Se utilizează și sisteme cu unde radio (între care ZigBee, Z-Wave, EnOcean sau KNX-RF). Acestea permit o automatizare ulterioară a clădirilor, fără a fi necesară o cablare complexă.

Caracteristicile unui sistem de control al climatizării din încăperi

Sistemul de ventilare și control al climatizării din încăperi de la GEZE

Sistemul de controlul climatizării de la GEZE pentru ventilarea naturală controlată cu economisirea energiei vine în completarea programului referitor la motoarele de acționare a geamurilor și instalațiile de evacuare a fumului și căldurii al GEZE. Instalațiile de evacuare a fumului și căldurii pot fi, de asemenea, extinse prin includerea de senzori și elemente de acționare și pot fi integrate într-un sistem de management al clădirii.

Prin intermediul modulului de interfață IQ box KNX, GEZE facilitează integrarea simplă a motoarelor de acționare a ferestrelor automatizate în magistrala KNX – pentru o interacțiune inteligentă între motoarele de acționare a ferestrelor și senzori. Se pot, de asemenea, conecta la sistemul de controlul climatizării din încăperi de la GEZE și alte sisteme și unități de acționare compatibile cu interfața KNX, respectiv componente de tehnologie a clădirii, cum ar fi sistemele de protecție antisolară, de încălzire sau de condiționare a aerului.

GEZE vă pune la dispoziție numeroase posibilități de automatizare a componentelor de climatizare a încăperilor. Sistemul nostru de comandă complet automatizat este specific proiectului, extrem de flexibil și ușor de extins.

Sven Kuntschmann, manager al departamentului componente tehnice pentru ferestre

Prin intermediul modulului de interfață IO 420, toate componentele de sistem GEZE devin „noduri de rețea”. Sistemele de uși automate, componentele tehnice de ventilare și instalațiile de evacuare a fumului şi a căldurii (RWA), precum și sistemele de siguranță pot fi integrate în sistemul supraordonat de management al clădirii prin intermediul BACnet în vederea automatizării funcționării acestora. GEZE își aduce astfel contribuția la realizarea unei clădiri inteligente printr-o interconectare inteligentă a clădirii.

Deoarece cerințele din partea unor sisteme de climatizare și sisteme sofisticate de comandă pentru ventilare diferă foarte mult, aceste soluții sunt proiectate personalizat, în funcție de proiectul clădirii respective. Echipa de soluții personalizate a GEZE vă sprijină cu plăcere în definirea conceptului și proiectare.

Gama GEZE de servicii și produse pentru controlul climatizării din încăperi

  • Sistemele de acționare pentru aerisire și ventilare
  • Soluții de ventilare: de la sisteme simple de comandă pentru deschiderea/închiderea separată a unei ferestre a sau grupelor de ferestre, până la sisteme complexe de comandă centralizată
  • Soluții confortabile pentru ventilarea automată în funcție de condițiile meteo, temperatură și calitatea aerului
  • De la soluții simple prin unde radio pentru încăperi separate, până la sisteme confortabile de comandă la nivel de încăpere/clădire controlabile prin intermediul unui display tactil modern
  • Unitățile inteligente de comandă pentru evacuarea fumului și căldurii permit, de asemenea, derularea funcțiilor de ventilare

Accesați Modulul de interfață GEZE IQ box KNX

Accesați Centrală de comandă cu curent de avarie GEZE MBZ 300 N24

Accesați Unitatea universală de acționare cu lanț GEZE Slimchain

Exemplu de sistem: sală de sport prevăzută cu sistem de control al climatizării și o instalaţie de evacuare a fumului şi a căldurii

Schema sistemului de control al climatizării din interiorul unei săli de sport

Schema sistemului de control al climatizării din interiorul unei săli de sport © Elsner Elektronik GmbH / GEZE GmbH

Este prezentată cu titlu de exemplu o clădire cu diferite tipuri de încăperi: sală de sport, zonă de intrare, cameră tehnică, zonă vestiare și zonă dușuri.

Videoclip despre produs

Soluții sofisticate dintr-o singură sursă

Sistemele de control al climatizării din încăperi de la GEZE sunt aplicații personalizate ce constau din sisteme combinate de ventilare și instalații de evacuare a fumului și căldurii. Prin soluțiile personalizate furnizate de GEZE, beneficiați de soluții sofisticate, personalizate care asigură un maximum de siguranță și confort. Și toate acestea dintr-o singură sursă. Persoana dvs. de contact vă va răspunde la toate întrebările, din stadiul de proiect inițial și până la punerea în funcțiune.

  • Ventilarea naturală automată se bucură de o mare popularitate în rândurile utilizatorilor, în special atunci când aceștia pot interveni manual (de exemplu, prin intermediul butoanelor de ventilare locale).
  • Un concept de ventilare bazat pe ventilarea naturală reduce la minimum sau elimină complet necesitatea proiectării unor coloane de ventilație în clădiri. Față de ventilarea mecanizată, nu sunt necesare deschizături suplimentare de ventilație în fațadă, nefiind astfel afectat stilul arhitectural al fațadei.
  • funcționare silențioasă (fără zgomote produse de ventilatoare)
  • costuri de investiție, montaj și mentenanță reduse comparativ cu sistemele mecanizate de ventilare
  • Proiectare fiabilă, scalabilă, cu asigurarea consultanței necesare:
    datorită modulelor compacte de comandă a unităților de acționare, se pot proiecta și scala ușor diferite concepte de ventilare (cu comandă separată, pe grupe sau centralizată).

Montajul, punerea în funcțiune și operarea sunt ușurate

Asigurăm montajul simplu și punerea în funcțiune, de exemplu, prin furnizarea de scheme electrice și descrieri ale modulelor individuale de comandă a unităților de acționare. Se reduc astfel sursele de erori și se asigură o conectare rapidă. Scalabilitatea sistemelor de comandă permite o flexibilitate maximă și posibilitatea stocării pieselor de schimb în vehiculul de service, dat fiind faptul că se utilizează doar câteva tipuri de module de comandă.

Confortul și libertatea

GEZE este partenerul dvs. în fiecare fază de proiectare. De la consultanța inițială, până la montaj și servicii post-vânzare. Datorită cunoștințelor noastre în domeniu, vă putem recomanda rapid soluții potrivite pentru diferite clădiri, deoarece modul de abordare este de regulă foarte asemănător.

Sistemele de control al climatizării din încăperi de la GEZE asigură:


Confortul

  • ventilare automată cu posibilitate de a interveni manual
  • comandă centralizată intuitivă prin intermediul unui display tactil modern sau simplă prin intermediul unor butoane locale (în funcție de soluția adoptată)


Libertatea

  • aer „cu adevărat” proaspăt
  • posibilitatea de a interveni manual prin intermediul unui buton