Siguranța clădirii – protejarea oamenilor și bunurilor
Sarcina asigurării siguranței unei clădiri este una complicată. Trebuie îndeplinite cerințe tot mai pretențioase în materie de siguranță și respectate anumite legi și reglementări. La acestea se adaugă cerințele asiguratorilor și complexitatea soluțiilor tehnice. Un concept de siguranță prudent asigură petrecerea a cât mai puține „evenimente” posibil.
Care sunt riscurile ce apar în cursul exploatării clădirii?
Ieșirile de urgență cu bară antipanică se deschid prin împingere. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH
Fiecare clădire este diferită în felul ei. La fel ca oamenii care o utilizează. Sau ca bunurile fabricate sau păstrate în aceasta. Prin urmare, riscurile și pericolele sunt, de asemenea, diferite. O persoană responsabilă pentru siguranța unei clădiri trebuie să aibă în vedere toate riscurile și obiectivele în privința protecției cu ocazia derulării unei analize. Un concept de siguranță a clădirii ia în calcul și dispozițiile legale și cerințele asiguratorilor.
Măsurile de securitate pentru clădiri speciale, cum ar fi clădirile publice, grădinițele, clădirile industriale, complexurile de birouri, clădirile înalte, hotelurile, centrele comerciale, școlile, precum și spitalele și centrele de îngrijire, diferă de cele valabile în cazul clădirilor private. Acestea depind ,de asemenea, de numărul de persoane din clădire, de măsura în care acestea au o mobilitate limitată sau sunt familiarizate cu clădirea.
Riscuri potențiale
- Incendii/explozii
- Defecțiuni electrice și mecanice
- Substanțe periculoase
- Spionaj/acțiuni subversive
- Furt
- Furt/vandalism
- Descinderi
Conceptele de siguranță a clădirilor – ce presupun acestea?
Un concept de siguranță include toate măsurile preventive sau de limitare a pagubelor adaptate în funcție de nevoile, cerințele și obiectivele protecției. Este vorba în principal despre măsuri de protecție împotriva incendiilor, de asigurare a căii de evacuare, instalații de evacuare a fumului, sisteme de control al accesului și de protecție antiefracție. Conceptul de siguranță în timpul utilizării clădirii trebuie coordonat cu conceptul general de siguranță al organizației și actualizat periodic – în special atunci când apar schimbări în legătură cu modul de utilizare a clădirilor, de exemplu, ca urmare a unor schimbări la nivelul organizației.
Dacă o clădire are uși și ferestre automate, operatorul este responsabil pentru siguranța circulației prin aceasta. Conform normei europene EN 16005 privind siguranța în utilizarea ușilor automate, sunt necesare măsuri de protejare a zonelor periculoase prin:
- utilizarea de senzori pentru prevenirea strivirii, retezării sau lovirii la deschidere și închidere (senzori de detectare a prezenței)
- păstrarea unei distanțe sigure pentru prevenirea strivirii și prinderii
- limitarea forței canaturilor
Conform reglementărilor privind clădirile în vigoare în Republica Federală Germană, trebuie proiectate, implementate și menținute în bună stare sisteme structurale pentru asigurarea unei protecții suficiente împotriva incendiilor. Protecția structurală împotriva incendiilor presupune în principal utilizarea de componente și materiale de construcție corespunzătoare, precum și proiectarea și realizarea de căi adecvate de evacuare și de salvare a oamenilor și animalelor.
Oamenii utilizează căile de evacuare în caz de pericol – de exemplu, atunci când se produce un incendiu sau când se creează panică – pentru a părăsi rapid și în siguranță o clădire. Căile respective trebuie să fie stabilite încă din faza de proiectare a clădirii. O clădire mai mică, mai puțin circulată, are mai puține cerințe în acest sens decât, de exemplu, un centru comercial de mari dimensiuni, intens circulat. Masele mari de oameni au nevoie de mai mult spațiu și părăsesc incinta altfel decât se întâmplă atunci când este vorba despre doar câțiva oameni.
Toate ușile de pe căile de evacuare și de salvare trebuie să fie concepute ca uși de evacuare sau ieșiri de urgență. Acestea trebuie să fie marcate corespunzător și să fie prevăzute cu încuietori pentru uși de evacuare conforme cu normele europene. Acestea trebuie să fie permanent funcționale. Căile de evacuare trebuie să fie clar și vizibil marcate și prevăzute cu indicatoare de orientare.
Reglementările privind clădirile și specificațiile pentru clădiri speciale precizează dacă și unde sunt necesare elemente de închidere cu protecție antiincendiu (uși de protecție antiincendiu) în clădiri. Principala sarcină a acestora este aceea de asigurare a deschizăturilor din pereții ignifugi sau rezistenți la foc împotriva pătrunderii focului prin acestea. De aceea, acestea trebuie să fie permanent închise sau cel puțin să fie închise de o manieră controlată în cazul unui incendiu.
Dacă sunt prevăzute uși de protecție antiincendiu care servesc, totodată, drept căi de evacuare, acestea trebuie să poată fi deschise în orice moment. Pentru îndeplinirea concomitentă a funcției lor de elemente de închidere cu protecție antiincendiu, acestea trebuie să fie prevăzute cu încuietori speciale care să închidă automat ușile după ce acestea sunt deschise și să le mențină, totodată, închise – chiar și în absența curentului electric – pentru prevenirea situațiilor în care acestea să nu poată fi deschise, făcând astfel imposibilă evacuarea. Sau deschiderea acestora, fiind astfel permis accesul hoților.
Căile de evacuare și de salvare trebuie să fie pe cât posibil fără fum în cazul unui incendiu, astfel încât oamenii să se poată deplasa în siguranță, iar pompierii să se poată lupta cu flăcările. În cazul unui incendiu, instalațiile de evacuare a fumului și a căldurii (RWA) elimină căldura, fumul și gazele de ardere toxice din clădire, eliberând astfel căile de evacuare de acestea. Instalațiile de evacuare mecanică a fumului asigură extracția gazelor de ardere prin intermediul ventilatoarelor. Instalațiile de evacuare naturală a fumului exploatează principiul forței ascensionale determinate de diferențele de temperatură pentru transportarea directă a fumului în exterior prin intermediul deschizăturilor din pereți sau ferestrelor.
Siguranța clădirii înseamnă, totodată, protejarea clădirilor, încăperilor, datelor și bunurilor împotriva accesului neautorizat. Aceasta presupune permiterea accesului în anumite zone ale clădirilor sau în zone protejate, de regulă zone sensibile cum ar fi centre IT, spații igienizate, zone rezervate ale unor companii, aeroporturi, bănci etc., doar persoanelor autorizate. Operatorul stabilește cine și unde poate să meargă – și chiar și în ce momente.
În caz de urgență, trebuie ca toată lumea să poată părăsi incinta – însă nu oricine trebuie să și poată intra. Aici intervin sistemele de asigurare a căilor de evacuare: acestea asigură echilibrul între accesul controlat și deschiderea de urgență cu alarmă (prin intermediul unui buton de urgență) în caz de urgență.
Chiar dacă prin controlul accesului se țin la distanță multe persoane neautorizate, siguranța clădirii se referă și la rezistența mecanică împotriva efracției. Ușile și ferestrele trebuie să asigure o protecție adecvată antiefracție, de exemplu. În funcție de scopul protejării unei anumite zone, se pot lua decizii cu privire la tipurile adecvate de uși și ferestre.
Conform normei DIN EN 1627:2011-09 „Uși, ferestre, pereți-cortină, zăbrele și închizători – Împiedicarea efracției – Cerințe și clasificare”, componentele sunt clasificate în mai multe clase de rezistență (RC). Ușile din clasele RC1 – RC4 asigură o protecție superioară antiefracție, datorită stabilității lor.
Un concept de siguranță trebuie completat prin măsuri de detecție și monitorizare. Acestea asigură detectarea cât mai devreme posibil atât a evenimentelor producătoare de daune, cât și a tentativelor accidentale sau intenționate de eliminare a măsurilor de protecție și siguranță. De exemplu, senzorii de fum pot detecta incendiile încă din faze incipiente și declanșa alarme în consecință. Sistemele de alarmă antiefracție, de exemplu, pot indica tentativele de spargere, în timp ce sistemele de protecție ale ușilor prevăzute la ieșirile de urgență atrag atenția asupra acționării neautorizate prin intermediul unui semnal de alarmă.
Ușile sunt cel mai important aspect atunci când vine vorba despre siguranța clădirii
Importante pentru siguranța clădirii: ușile multifuncționale © Jürgen Pollak / GEZE GmbH
Ușile joacă rolul de puncte de acces în clădire, de ieșiri de urgență și puncte de legătură protejate între încăperile din diferite zone funcționale. Acestea au de îndeplinit sarcini importante în legătură cu siguranța clădirii. Acestea îndeplinesc, totodat, cerințele tehnice cu privire la protecția împotriva incendiilor, izolarea fonică și accesibilitate.
Ca urmare, ușile automate în special s-au transformat în sisteme complexe cu unități inteligente de acționare. Ușile multifuncționale îndeplinesc următoarele funcții:
- controlul accesului
- alarmăîn caz de incendiu și de fum
- sistem de comandă al ușii de evacuare
- Protecția prin intermediul senzorilor, cum ar fi detectoare de prezență și de mişcare
Dacă sistemele ușilor sunt integrate în sistemele de automatizare a clădirii sau de management al clădirii, starea de funcționare a acestora poate fi vizualizată și controlată de la distanță.
Soluțiile pentru uși GEZE pentru siguranța dvs.
GEZ furnizează soluții de siguranță de înaltă performanță pentru mecanismele de acționare a ușilor automate. Acestea sunt adaptate la cerințele specifice respective și la conceptele individuale cu privire la căile de evacuare – de la unitatea de comandă a ușii ca soluție autonomă și până la soluții de sistem ce îmbină cerințele individuale de siguranță în cadrul unui sistem inteligent. Conceptele individuale de siguranță conduc la dezvoltarea de soluții optime.
Parte a sistemului de ieșiri de urgență GEZE: unitatea de comandă a ușii GEZE TZ 320 © GEZE GmbH
Sistemele de ieșiri de urgență GEZE
Sistemele de ieșiri de urgență GEZE sunt soluții de sistem complete și fiabile, concepute în special pentru clădiri publice cum ar fi spitale, școli sau discoteci. În caz de incendiu sau de panică, acestea asigură protecția persoanelor și protecția împotriva incendiilor, precum și siguranța clădirii. În acest caz, conlucrează diferite componente de sistem GEZE: de exemplu, mecanisme de acționare a ușilor automate, amortizoare pentru uși, încuietori cu motor și contraplăci electrice pentru uși de evacuare, precum și sisteme de alarmă în caz de incendiu sau de pericol și sisteme de control al accesului. Unitatea de comandă a ușii TZ 320 joacă rolul de „creier” al sistemului. Sistemul de ieșiri de urgență îndeplinește cerințele EltVTR (Directiva privind sistemele electrice de blocare a ușilor de pe căile de evacuare).
Încuietorile antipanică
Încuietorile antipanică cu autoblocare asigură o siguranță fără compromisuri atât pentru oameni, cât și pentru bunuri în caz de urgență. Pe de o parte, oamenii trebuie să poată părăsi clădirea în câteva secunde pentru a fugi din calea pericolului. Pe de altă parte, proprietarii și operatorii trebuie să protejeze zonele sensibile împotriva accesului neautorizat.
GEZE furnizează în acest scop încuietori antipanică cu autoblocare (încuietori IQ). Acestea asigură blocarea conform cerințelor asiguratorilor, protecția antiefracție și accesul controlat, însă și deschiderea rapidă în caz de urgență.
Sistemele de control al accesului GEZE
Fiind soluții de sistem compacte, interconectate și multifuncționale, ce includ toate componentele utilizate pentru uși, sistemele de control al accesului GEZE satisfac cerințele sistemelor moderne de identificare. Sistemele de control al accesului GEZE pot fi utilizate pentru uși separate, precum și pentru sisteme de uși interconectate. Sistemele de control al accesului GEZE sunt adaptate la mărimea ușilor și cerințele conceptului de siguranță.
Operarea simplă permite utilizarea sistemelor de control al accesului GEZE pentru locuințe. Funcția de control al accesului prin ușa de intrare în casă, funcția sonerie, funcția de monitorizare antisubversivă sau contraplăcile electrice sporesc siguranța clădirilor private și protejează intimitatea.
Sistemul de management al tehnologiei clădirii GEZE
Prin intermediul sistemului clădirii, soluțiile de sistem pentru componentele de tehnologie pentru uși, ferestre și de siguranță furnizate de GEZE pot fi integrate în sistemul de comandă și siguranță al clădirii. Un sistem central de comandă și vizualizare monitorizează diferitele componente de automatizare ale clădirii și asigură securitatea prin numeroase posibilități de interconectare diferite: acesta asigură evacuarea sigură a fumului și a căldurii (RWA), închide compartimentele de incendiu, deschide căile de evacuare și controlează accesul.
Acesta preia funcția de monitorizare concomitentă a
- sistemelor de uși automate
- amortizoarelor de uși și ușilor de protecție antiincendiu și antifum
- motoarele de acționare a ferestrelor pentru evacuarea fumului și a căldurii (RWA), precum și pentru ventilarea zilnică
- sistemelor de ieșiri de urgență și încuietorilor antipanică
- produselor furnizate de terți (de exemplu, sisteme de control al luminilor)
Sistemele de uși GEZE cu rezistență sporită antiefracție
Ușile de siguranță GEZE le fac viața grea hoților. Acestea protejează intrările clădirii cu cerințe mai stricte în materie de siguranță (componente din clasa de rezistență 2). Aspectul transparenței sistemelor este asigurat indiferent de funcția RC2.
Accesați Sistemele de uși glisante antiefracție GEZE
Accesați Sistemele de uși rotative automate antiefracție GEZE
Sprijin pentru proiectarea siguranței clădirii
GEZE sprijină proiectarea clădirilor noi și asigură consiliere în privința aspectelor ce trebuie avute în vedere în legătură cu siguranța clădirii. Sunt avute în vedere dorințele și situațiile individuale, precum și aspectele specifice de la nivel de ramură. Cunoaștem normele tehnice, reglementările și standardele ce trebuie avute în vedere în cursul executării lucrărilor de construcții. Standardele și reglementările se modifică periodic, ceea ce face mai dificilă urmărirea de către „ne-experți” a tuturor aspectelor.
GEZE poate, de asemenea, sprijini proiectarea specializată, de exemplu atunci când vine vorba despre proiectarea accesibilității și protecției împotriva incendiilor la nivelul unei clădiri.
Servicii complete pentru implementarea siguranței clădirii
Pe lângă asigurarea de consultanță, GEZE asigură, de asemenea, implementarea soluțiilor pentru client. Clientul are de câștigat ca urmare a asigurării de către unul și același partener a tot ceea ce ține de proiectare, transformare și prestarea de servicii.
Instrumentele de service GEZE ajută tehnicienii din construcții să manipuleze și configureze sistemele de uși automate, astfel încât aceștia să poată stabili mai rapid și mai ușor setările.
Accesați Portalul clienți GEZE
Programul de calcul WinCalc 2.0 pentru motoarele de acționare a ferestrelor preia sarcina efectuării de calcule complexe în proiectarea sistemelor de ferestre și furnizează toate soluțiile aplicabile pentru unitățile de acționare. Acesta permite calcularea ferestrelor de ventilare manuală sau acționată electric, ferestrelor și unităților de evacuare a fumului și a căldurii, precum și proiectarea centralelor de comandă corespunzătoare cu curent de avarie.
Oferirea permanentă de tehnologie de vârf pentru siguranță
Chiar și după finalizarea proiectelor, GEZE vă sprijină prin diferite pachete de service. Contractele de service și mentenanță asigură pe termen lung siguranța clădirii.