Perspective GEZE

GEZE – interconectare la toate nivelurile

Gerald Haas este director al departamentului cercetare și dezvoltare în cadrul GEZE din 2017. În cadrul unui interviu, acesta vorbește despre atributele care definesc produsele GEZE, ce înseamnă pentru el interconectarea şi modul în care afacerea își promovează strategia de digitalizare și dezvoltarea continuă a GEZE Cockpit.

© GEZE GmbH

Domnule Haas, conduceți de aproape trei ani de departamentul de dezvoltare al companiei GEZE. Cum s-a dezvoltat piața în această perioadă?

În general, ușile, ferestrele și clădirile devin tot mai complexe. Iar cerințele pentru fiecare ușă și fereastră au crescut enorm. În prezent, ușile și ferestrele trebuie proiectate și construite într-o manieră multifuncțională. Accesibilitatea, protecția împotriva incendiilor, căile de evacuare și de salvare și chiar și ventilarea naturală sunt doar câteva cuvinte-cheie care ilustrează această complexitate. Pe lângă cerințele de construcție, mai există și cerințele clienților privind izolația fonică, confortul și designul. Bineînțeles, prioritatea numărul unu este întotdeauna siguranța clădirilor. Sarcina noastră este de a garanta această siguranță, ținând însă cont de toate configurările și de anumite cerințe, care uneori se contrazic.

Cum se procedează într-o asemenea situație?

Metoda noastră implică abordarea interdisciplinară. Pentru noi, este vorba de a transforma clădirile în veritabile „clădiri inteligente”, mai ales clădirile mari, deoarece conectivitatea complexă a diferitelor grupe de produse necesită un management inteligent. Prin urmare, vorbim despre integrarea unor soluții flexibile, eficiente, ușor de operat și adaptate la condițiile individuale într-un sistem de automatizare a clădirii de rang superior. În acest caz, foarte importantă este și capacitatea acestor soluții de a fi modernizate, deoarece nu toate clădirile sunt noi. De exemplu, trebuie să reunim într-un singur sistem instalațiile de alarmă la incendiu, instalațiile de alarmă la efracție, sistemele de control al accesului și unitățile de comandă a ușilor – cu alte cuvinte, este nevoie de o interconectare inteligentă. Astfel, GEZE pune accentul pe standarde deschise, cum ar fi KNX sau BACnet. În opinia noastră, doar clădirile complet interconectate îndeplinesc toate cerințele operatorului și cele ale utilizatorului deopotrivă.

Ce înseamnă acest lucru pentru dvs. ca director de dezvoltare?

Nu mai vorbim doar despre a dezvolta a c e l produs fantastic, care satisface în proporţie de 100 % o anumită nevoie specifică. Nu. Trebuie să ne gândim din faza incipientă la modul în care oamenii folosesc ușile și ferestrele din toată clădirea. Deoarece dezvoltăm soluțiile din punctul de vedere al utilizatorului. Adică: afişarea unei empatii din punct de vedere tehnic şi orientarea către viitor din punct de vedere digital.

Totul din dorința ca produsele noastre originale să fie mai ușor de utilizat și de experimentat, cu ajutorul produselor și serviciilor digitale. Pentru un plus de siguranță, eficiență și confort.

Gerald Haas, director al departamentului cercetare și dezvoltare în cadrul GEZE

© GEZE GmbH

Cum se pot pune în practică aceste tipuri de interconectări?

Acționările noastre pentru uși automate și pentru ferestre și terminalele pentru căile de evacuare dispun de interfețe bus și furnizează un volum mare de date. Pentru alte produse, punem la dispoziție module de interfață universale. GEZE Cockpit reprezintă placa turnantă a soluțiilor noastre de interconectare. Produsele GEZE pot fi conectate la acesta în diferite moduri. Controlerul poate fi utilizat cu aplicațiile proprii GEZE, dar poate fi integrat și în alte sisteme de management al clădirilor. În această privinţă, lucrăm cu standarde de comunicații deschise, pentru a ne asigura că integrarea și interacțiunea dintre grupurile de mentenanță din clădire are loc cât mai facil și fără probleme. Totul din dorința ca produsele noastre originale să fie mai ușor de utilizat și de experimentat, cu ajutorul produselor și serviciilor digitale. Pentru un plus de siguranță, eficiență și confort.

În ceea ce privește tendințele: Ce face GEZE pentru a dezvolta și mai departe această tendință?

Sunt precaut cu termenul „tendință”, deoarece noi producem bunuri de capital cu durată lungă de viață. Nu este vorba despre bunuri de consum. Asigurăm suportul pentru clădiri pe parcursul întregului ciclu de viață al acestora. Prin urmare, ne bazăm sistematic pe standardele de comunicații deschise, promovate de piață datorită duratei lungi de viață a produselor noastre. Componentele de hardware din clădiri trebuie să funcționeze decenii. Prin urmare, în acest caz se aplică o altă regulă. Deoarece trebuie să ne asigurăm că tendința devine un standard. Ceea ce înseamnă că atunci când dezvoltăm un produs, o facem cu cea mai mare grijă.

Ce înseamnă acest lucru pentru GEZE Cockpit?

Ne modularizăm și mai mult software-ul, astfel încât să poată satisface cât mai individual dorințele clienților. GEZE Cockpit este doar primul pas în acest sens. Suntem în proces de a dezvolta un fel de sistem de componente de bază în cadrul software-ului. Deoarece cu fiecare nou proiect în care utilizăm GEZE Cockpit, învățăm noi comenzi și moduri de operare. Este important să nu ne pierdem din vedere obiectivul – ceea ce înseamnă: Cum putem contribui cu produsele și serviciile noastre la dezvoltarea, împreună cu clienții noștri, a unor clădiri în care merită să trăiești, care se potrivesc perfect nevoilor acestora?

Domnule Haas, vă mulțumesc pentru această discuție!