Sistemele pentru ușă GEZE asigură mai multă eficiență energetică în proiectul de sustenabilitate Green Pea
Clădirile sustenabile sunt adaptate protejării ecosistemului și mediului, precum și creșterii beneficiilor pentru om și societate. Un exemplu bun este centrul de sustenabilitate Green Pea din Torino: aici se întrunesc un consum ecologic și o arhitectură sustenabilă, care este proiectată ecologic până în detaliu. Sistemele pentru ușă GEZE asigură aici mai multă eficiență energetică și se integrează astfel perfect în conceptul sofisticat de arhitectură și sustenabilitate.
Proiectul de sustenabilitate Green Pea din Torino
Sisteme pentru ușă inteligente, precum Slimdrive SLT-FR, reduc consumul de căldură al unei clădiri. © GEZE GmbH
În decembrie 2020, s-a deschis în Torino Green Pea, primul centru comercial de specialitate din lume, care se află complet sub semnul sustenabilității verzi. Pe cinci etaje se află 66 magazine, un muzeu, trei restaurante, o piscină, un spa și un club de creativitate – în total o sută de parteneri, care toți s-au dedicat subiectului sustenabilitate.
Motto-ul: Respectăm natura – savurăm sustenabil
Deja denumirea de Mazăre Verde este un manifest clar: Fructul leguminos micuț este un simbol al respectului, rotund, precum Pământul, și așa de verde, cum ar trebui să fie acțiunile noastre. Green Pea este o somație la acțiunea respectuoasă și o invitație la savurarea rațională.
Clădiri orientate spre viitor
Clădirea sustenabilă Green Pea se află în imediata apropiere a Slow-Food-Store-ului Eataly cunoscut în toată lumea, precum și a fostei fabrici Fiat Lingotto, care, după închidere, a fost renovată costisitor și transformată într-un centrul modern polivalent. Astfel, clădirea ecologică se află într-o companie perfectă pentru arhitectura unică orientată către viitor.
Arhitectură sustenabilă
La fiecare etaj un vestibul dotat cu sistemele de uși glisante telescopice automate Slimdrive SLT-FR. © GEZE GmbH
Sustenabilitate prin panouri fotovoltaice și solare, exploatarea energiei eoliene și recuperare. © GEZE GmbH
Clădirea Green Pea cuprinde 15.000 metri pătrați și este concepută sustenabil în toate detaliile. Clădirea realizată de arhitecții Cristiana Catino (ACC Naturale Architettura) și Carlo Grometto (Negozio Blu Architetti Associati) este ca un organism viu: Trebuie să lase oamenii să respire și prin frumusețea ei să ilustreze semnificația unei vieți mai sustenabile. La aceasta contribuie și 2.000 pomi, plante și arbuști, care înconjoară clădirea: Ei oferă oamenilor un spațiu verde de recreere – și compensează, în plus, emisiile gazelor cu efect de seră.
MAI MULTE DESPRE CLĂDIREA ECOLOGICĂ
Exploatarea energiei regenerabile protejează resursele naturale
Chiar și la nivel tehnic, conceptul de sustenabilitate al centrului convinge, de exemplu prin utilizarea surselor regenerabile, precum fântâni geotermice, panouri fotovoltaice și solare, exploatarea energiei eoliene și recuperarea energiei cinetice. Prin aceasta se reduce necesarul de surse de energie fosilă, protejând totodată resursele naturale.
Prin soluțiile noastre eficiente energetic și orientate spre design suntem mândri că ne aducem contribuția la atingerea obiectivelor ambițioase de sustenabilitate.
Giulia Cantù, Presales & Marketing Manager GEZE ItaliaSlimdrive SLT-FT de la GEZE la sistemele de uși glisante telescopice automate ale Green Pea. © GEZE GmbH
Economisim costurile de încălzire și îmbunătățim eficiența energetică
Pe lângă utilizarea surselor de energie regenerabilă, eficiența energetică joacă un rol decisiv în conceptul de sustenabilitate al clădirii. Deoarece cu cât este mai redus consumul de energie pentru încălzire, iluminare și tehnica clădirii, cu atât este mai reduse sunt și emisiile de CO2.
Sisteme pentru ușă inteligente reduc pierderile de căldură
Pentru a reduce consumul de energie al unei clădiri, se pot adopta diverse măsuri – de la izolarea termică a fațadei și până la tehnologia pentru uși. Prin urmare, în clădirea Green Pea, la fiecare etaj un vestibul este dotat cu două sisteme de uși glisante telescopice automate Slimdrive SLT-FR. Designul îngust și înălțimea constructivă redusă permit chiar și utilizarea în condiții de spațiu redus cu lățimea de deschidere liberă redusă sau în condiții de spațiu redus lângă deschiderea ușii, după cum este cazul în casele de scări ale Green Pea. Particularitatea: Utilizate împreună cu sistemele de profil cu cadru subțire și cu ISO-Glas, sistemele pentru ușă nu asigură numai siguranța pentru calea de evacuare și de salvare, ci și o reducere semnificativă a energiei necesare pentru încălzire – acest lucru economisește costuri de încălzire și reduce folosirea combustibililor fosili.
Alte avantaje ale sistemelor pentru ușă Slimdrive SLT-FR:
- Cu o înălțimea de numai 7 cm, ele sunt ideale pentru a fi utilizate în cele mai înguste fațade de sticlă și instalații pentru sisteme complete din sticlă (IGG)
- Datorită funcției de cale de evacuare cu executare redundantă a acționării, sunt adecvate pentru căi de evacuare și de salvare
- Lățimi de deschidere ridicate între 1000 și 3600 mm, prin două șine de rulare dispuse paralel
- Automatizare cu curent continuu cu uzură redusă și foarte silențioasă
- Posibilitate de integrare în tehnica de comandă a clădirii (GLT) prin bus CAN
Interconectarea proiectării digitale a clădirii și a sustenabilității: BIM facilitează acest lucru
Indiferent dacă este vorba despre investitori, arhitecți, proiectanți specializați, procesatori, distribuitori de sisteme sau producători ai produselor de construcții: toți profită atunci când proiectarea și colaborarea sunt mai puțin complicate. Iar acest lucru se aplică și în ceea ce privește atingerea obiectivelor care privesc clima: pentru a reduce emisiile de CO2 în sectorul clădirilor, se cer soluții inovatoare, ecologice și care protejează resursele. Building Information Modeling (BIM) facilitează o proiectare unitară, integrală. De la proiectul tehnic până la micșorarea construcției unei clădiri, aici pot fi urmărite obiectivele sustenabile ale proiectului și strategiile. Astfel, BIM oferă un potențial vast pentru o abordare ecologică a resurselor și materialelor de construcție de-a lungul întregului ciclu de viață al clădirii. Totodată, se poate reduce astfel și efortul de muncă pentru o certificare DGNB – iar acest lucru economisește timp, bani și resurse.
Cu aplicația noastră gratuită BIM-Whitepaper deveniți expert!