Subiecte

Aerisirea automată prin ferestre – naturală și eficientă din punct de vedere energetic

Conceptele de ventilare automată bazate pe ventilarea naturală prin ferestre asigură o mai bună igienă a aerului din încăperi în toate tipurile de clădiri. În comparație cu instalațiile de climatizare uzuale sunt chiar varianta mai bună și mai eficientă energetic pentru alimentarea cu aer proaspăt. Schimbul de aer funcționează fără ventilatoare, doar prin ferestre, prin diferența de temperatură și presiunea vântului.

Sistemele de aerisire cu ferestre: aer proaspăt pentru un climat sănătos al încăperii

Dureri de cap, oboseală sau reacții alergice – aerul de calitate precară și uzat din clădiri are consecințe neplăcute pentru mulți oameni. Prin izolația îmbunătățită a construcțiilor moderne sau reabilitate, în clădire abia mai ajunge aer proaspăt. Aceasta afectează imens igiena aerului din încăpere. Consecința: poluarea sporită și apariția mucegaiului. În majoritatea cazurilor, acestea se combat cel mai bine cu un mijloc simplu: aerisirea naturală prin ferestre.

 Deschizătoarele de fereastră automate asigură un climat confortabil al încăperii.

Deschizătoarele de fereastră automate asigură un climat confortabil al încăperii. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Ventilare manuală sau instalație mecanică de ventilare?

La ventilare manuală se aplică următoarele. Ventilarea scurtă și intensă – cu ferestrele larg deschise – este mai bună decât menținerea ferestrelor în poziție rabatată pentru o durată mai lungă de timp. Ventilarea manuală are însă dezavantajul că trebuie să aibă loc conștient. Însă deschiderea ferestrelor este mai degrabă aleatorie – deoarece oamenii nu au un senzor pentru „aer viciat”.

În schimb, o instalație mecanică de ventilare este un echipament tehnic, pentru a alimenta automat spațiile interioare cu aer din exterior, respectiv pentru a evacua aerul „uzat”. Diferențiem între sisteme centralizate și descentralizate. În funcție de cazul de utilizare, există instalații cu aer proaspăt controlat (instalație de aer proaspăt), aer uzat controlat (instalație de aer uzat) sau instalații combinate de aer proaspăt și uzat

  • Instalațiile centralizate de ventilare lucrează prin recuperarea căldurii și sunt alcătuite dintr-un aparat de ventilare cu ventilatoare și schimbător de căldură, precum și sistemul aferent de distribuire a aerului, prin care aerul este aspirat sau deviat în mod controlat.
  • Instalațiile descentralizate de ventilare nu au, de regulă, niciun sistem de conducte de aer, ci sunt alcătuite din mai multe aparate mici, montate direct în peretele exterior.

Randamentul de aer necesar este determinat de instalația de ventilare în funcție de necesitate. Totuși, acest tip de ventilare controlată a spațiului de locuit (KWL) este asociată cu costuri ridicate prin necesarul de energie și de spațiu. Instalațiile necesită, în plus, o întreținere intensă. De exemplu filtrele trebuie curățate și înlocuite periodic. Cu timpul în instalație pot apărea acarieni, care sunt distribuiți împreună cu aerul proaspăt în toate încăperile, afectând semnificativ igiena aerului și, în cel mai rău caz, putând declanșa probleme de sănătate. Acest fenomen se aplică atât pentru instalațiile de ventilare din clădirile rezidențiale, cât și din clădiri publice, spitale, hoteluri, școli etc.

Alternativă atractivă la instalația de ventilare: ventilarea automată prin ferestre

O alternativă atractivă la instalațiile mecanice de ventilare o reprezintă ventilarea automatizată prin ferestre acționate cu motor, deci un sistem de aerisire cu ferestre. Această formă de ventilare pentru aerisirea spațiilor și a locuințelor asigură o bună calitate a aerului, fără efort energetic ridicat. Senzorii măsoară, de exemplu, conținutul de dioxid de carbon în încăpere și reglează automat deschiderea și închiderea ferestrelor. Schimbul de aer funcționează prin diferențele naturale de temperatură între interior și exterior, precum și prin presiunea vântului. Vara, sistemul de aerisire prin ferestre asigură climatizarea clădirii în orele răcoroase ale nopții. Astfel, această formă de ventilare garantează o calitate bună a aerului, fără ventilatoare acționate prin forță.

Ventilare automată

Ventilația naturală cu ajutorul mecanismelor automate de acționare a ferestrelor este o alternativă fiabilă la ventilația manuală a ferestrelor. De asemenea, acestea au un punctaj ridicat în comparație cu sistemele de ventilație.

Avantajele sistemelor de aerisire cu ferestre automate

  • Costuri reduse de investiție și întreținere în comparație cu ventilarea mecanică
  • Sustenabilitate: Deschizătoarele de fereastră automate sunt mai eficiente energetic decât instalațiile de climatizare, deoarece pentru schimbul de aer se folosesc resurse naturale.
  • Confort: Prin automatizare este posibil controlul individual și flexibil.
  • Calitatea aerului din încăpere: Printre altele, se previn daunele ce pot fi cauzate de umiditate
  • Igienă îmbunătățită a aerului din încăpere și puncte de transfer reduse pentru bacterii, germeni și virusuri

Condiție preliminară: Fereastră cu automatizare electrică

Aer de bună calitate, asigurat permanent în clădiri – cu componente tehnice ale ferestrelor corecte

Aer de bună calitate, asigurat permanent în clădiri – cu componente tehnice ale ferestrelor corecte © Exorbitart / GEZE GmbH

Prezentări de specialitate BAU play 360 x 240

Ferestrele cu automatizare electrică permit deja printr-un unui ceas temporizator deschiderea și închiderea automatizată. Ventilare automată cea mai eficientă este însă controlată prin senzori. Acest sistem de comandă pentru ventilare monitorizează calitatea aerului din încăpere și reglarea asigură stările necesare ale ferestrei. În timpul regimului automat, utilizatorii pot totuși interveni în orice moment și pot opera automatizările simplu și confortabil, prin intermediul butoanelor pentru ventilare. Acest lucru duce la un grad ridicat de acceptare în rândul utilizatorilor clădirii. Ventilarea automată prin ferestre se orientează după anumite setări:

Factori deschiderea ferestrei controlată prin senzori

  • Temperatura interioară și exterioară și diferența acestor valori
  • Intensitatea și direcția vântului, precum și precipitațiile
  • Perioadele de utilizare, de ex. peste zi, în zilele săptămânii și la sfârșit de săptămână
  • Calitatea aerului din încăpere: Umiditatea aerului, valorile CO2, respectiv VOC, și temperatura interioară

Automatizarea clădirii prin tehnica de comandă integrată

Tehnica de comandă modernă permite setări flexibile și fără trepte ale hub-ului de ventilare, vitezei de deschidere și duratei de ventilare pe fiecare fereastră. Automatizările pot fi adaptate la diverse dimensiuni de fereastră și deschideri, făcând astfel posibile soluții specifice locației. La nevoie, regimul sincronizat integrat al automatizărilor GEZE IQ windowdrive permite sincronizarea adevărată a până la patru motoare de acționare pentru ferestre și două motoare de încuiere.

Cu sistemele noastre smart de aerisire prin ferestre pregătim terenul pentru mai multă sustenabilitate în imobilele publice și private. Astfel, facem posibile concepte moderne de Smart-Building.

Sven Kuntschmann, manager de segment tehnica ferestrelor GEZE

Sistemul de comandă automată a ferestrelor pentru ventilare poate fi interconectat într-un sistem cuprinzător de comandă pentru climatul încăperilor și pentru clădirea în ansamblu. Acesta controlează suplimentar, de exemplu, jaluzele, marchize și rulouri, precum și sistemul de încălzire, climatizare, iluminat și de alarmă.

O legare smart în rețea cu unitate de comandă centrală pentru ventilare reprezintă un avantaj în special la clădirile mari, deoarece aici ferestrele nu trebuie închise manual. Acționarea are loc prin intermediul unor protocoale de magistrală de câmp. Automatizările pot realiza un sistem tehnic al clădirii „inteligent” fie prin radio, KNX sau instalații BACnet, facilitând astfel fațade „inteligente”.

Igienă sporită a aerului din încăperi și locuri reduse de transmisie pentru virusuri & Co.

Ministerul Federal al Sănătății recomandă un aport suficient de aer proaspăt pentru a îmbunătăți igiena aerului din încăperi. Cercetătorii presupun, la rândul lor, că în spațiile închise pericolul de infectare prin aerosoli este mai ridicat. Motoarele automatizate de acționare a ferestrelor, care pot fi operate fără atingere, asigură aportul periodic de aer proaspăt și cresc suplimentar confortul și siguranța pentru utilizator: Dacă ferestrele nu trebuie deschise manual, nu se pot transmite bacterii, germeni și virusuri prin atingeri.

Descărcare prospect cu sfaturi de igienă pentru aerisirea naturală (PDF | 0,97 MB)

Prin urmare, soluțiile de ventilare automată prin ferestre sunt recomandate mai ales pentru spitale, instituții de îngrijire sau alte clădiri, care, conform conceptului de „Healing Architecture“ se concentrează pe însănătoșirea și starea de bine a utilizatorilor.

Aflați mai multe despre Healing Architecture

PRODUSE ȘI SOLUȚII MARCA GEZE PENTRU UN CLIMAT BUN ÎN ÎNCĂPERI (PDF | 0,97 MB)

FAQ: Ventilarea automată prin ferestre

Proiectare individuală, raportată la proiect

Firma GEZE vă sprijină în proiectarea sistemelor de ventilare automată prin concepte potrivite de ventilare. Mai ales arhitecții se bazează pe un design discret, minimalist. Aspectul noilor automatizări este discret și adaptabil la diferite culori. Astfel, sistemele se integrează armonios în orice fațadă.

În plus, oferim texte de specificații pentru arhitecți, desene CAD și concepte pentru îmbunătățirea claselor de eficiență a clădirii.

Aflați ce trebuie să aveți în vedere la proiectarea motoarelor de acționare a ferestrelor.

Competență versatilă dintr-o singură sursă

GEZE sprijină procesatorii și instalatorii pentru o derulare mai rapidă și necomplicată a proiectelor cu planuri de cablare sau aprobări. Un element esențial îl reprezintă software-ul nostru de configurare Win Calc 2.0. Configuratorul GEZE pentru tehnica ferestrelor rezolvă calcule complicate pentru dimensionarea sistemului de fereastră: economisește timp, este ușor de utilizat și confortabil. Sunt posibile calcule pentru ferestre de ventilare manuale și cu electromotor, instalații de evacuare a fumului și căldurii, precum și pentru aparate de evacuare a fumului și căldurii cu acțiune naturală. Programul preia toate calculele și furnizează toate soluțiile de acționare aplicabile.

Către portalul pentru clienți GEZE

Servicii cuprinzătoare de la bun început

GEZE oferă servicii cuprinzătoare pentru montajul și întreținerea sistemelor. În plus, punem la dispoziție bineînțeles instrucțiunile de montaj corespunzătoare.

Tehnica ferestrelor GEZE care vă îndeplinește toate dorințele