Clădiri în care merită să trăiești pe parcursul timpului

Discutăm cu experții noștri GEZE Sören Eilers, Bernd Saller și Florian Süpfle despre cerințele și tendințele construcțiilor moderne. Ce s-a modificat în ultimii ani în ceea ce privește construcțiile și în percepția clădirilor în care merită să trăiești?

Astăzi se construiește altfel ca în trecut?

Florian Süpfle: Modul de construcție s-a modificat puternic în ultimele decenii. În perioada postbelică s-au aflat în prim-plan mai ales reconstrucțiile. Pe atunci, clădirile erau construite rapid, parțial cu materiale de calitate inferioară și fără prea multă proiectare. Și astăzi? Prioritățile constau din siguranțăsustenabilitate și eficiență energetică.

Ce provocări rezultă din aceasta?

Florian Süpfle: Proiectarea clădirii fără obstacole și cu eficiență energetică a devenit mai complexă. În plus, se adaugă prescripții, de exemplu pentru protecție împotriva incendiilor. Pentru a armoniza toate acestea, proiectanții trebuie să colaboreze cu specialiști din diferite domenii.

Aflați mai multe despre proiectarea ușilor multifuncționale

Sören Eilers: Totuși mai construim clădiri – în domeniul public, chiar cu tendință crescătoare. Clădirile sunt construite „pentru un scop special” și, în acest sens, trebuie luată în considerare situația actuală a legislației. Un alt accent se află pe protecția mediului climatică a clădirii. Pentru proiectanți o provocare, dar și o șansă.

BIM, imagine de titlu din flyer

Cu BIM, proiectele de construcții devin mai rentabile și mai eficiente. © Getty Images/iStockphoto

Ce tehnologii noi modifică procesele de proiectare?

Bernd Saller: Un software, cu care se pot efectua verificări de fezabilitate, de plauzibilitate și de standarde, a putut să simplifice firesc respectarea standardelor.

Florian Süpfle: Exact, digitalizarea ne simplifică implementarea proiectelor de construcții. Datele clădirii sunt înregistrate digital cu Building Information Modeling (BIM). Astfel, pot să facă schimb de informații mai bine toate loturile de lucrări. Sau Virtual Reality: Proiectanții și clienții experimentează clădirea virtual și pot efectua modificări în timp real.

Descărcare proiecte GEZE BIM

Datele clădirii sunt înregistrate digital cu Building Information Modeling (BIM). Astfel, pot să facă schimb de informații mai bine toate loturile de lucrări.

Florian Süpfle, Specification Sales Manager la GEZE
FA GC 170 - Extindere cu unde radio wireless

Datorită kit-ului wireless de la GEZE, detectoarele de plafon și butoanele de declanșare manuală pot fi legate fără cablu la instalațiile de blocare în poziție GEZE cu senzorul montat în buiandrug. © Annika Feuss / GEZE GmbH

Sören Eilers: Și utilizarea actuală devine mai importantă. Prin homeoffice sunt necesare, de exemplu, mai puține suprafețe de birouri.

Florian Süpfle: Așa este. Într-o clădire de birouri există adesea unități de utilizare ale diverșilor chiriași. Prin aceasta, traseul căilor de evacuare și de salvare devine o provocare de proiectare prin diferitele unități închiriate. Dar convertirea clădirilor existente oferă un potențial imens pentru GEZE.

Totul despre subiectul reabilitarea clădirii

Sören Eilers: Nu ar trebui să uităm de construcțiile durabile. Cererea de ferestre sau de uși cu valoare mică a coeficientului de transfer termic crește. La produse de construcții se ține cont, în plus, mai mult de o eficiență energetică maximă.

Florian Süpfle: Aici există multe materiale care sunt mai sustenabile, mai ușoare și parțial mai ieftine. În trecut, ușile și ferestrele erau construite, în principal, din lemn. Între timp se folosesc PVC, aluminiu, lemn și sticlă sau o combinație.

Bernd Saller: Aici se mai adaugă și aspectul prețului. Între timp, designul este mai degrabă pe locul doi.

Sören Eilers: Totuși tendința este clar spre suprafețe de sticlă și clădiri deschise – și până la legarea în rețea a clădirilor.

Aflați mai multe despre automatizarea clădirii

Nu ar trebui să uităm de construcțiile durabile. Cererea de ferestre sau de uși cu valoare mică a coeficientului de transfer termic crește. La produse de construcții se ține cont, în plus, mai mult de o eficiență energetică maximă. Totuși tendința este clar spre suprafețe de sticlă și clădiri deschise – și până la legarea în rețea a clădirilor.

Sören Eilers, Specification Sales Manager la GEZE

Suntem curioși cum se vor dezvolta pe viitor clădirile în care merită să trăiești. Cert este că noi vom fi o parte activă a acestei dezvoltări. Mulțumim pentru interviu.