Construcții orientate spre viitor în clădirile existente: Cum pot fi revitalizate clădirile prin conversie și modernizare
Foste mari magazine care sunt transformate în spații de birouri sau clădiri clasate care sunt transformate în hoteluri: Bauen im Bestand arată cum clădirile existente pot fi revitalizate prin conversie inovatoare și modernizare, dezvoltându-și astfel potențialul nu numai arhitectural, ci și durabil și economic. În acest interviu, Sören Eilers, expert GEZE, oferă sfaturi cu privire la ceea ce trebuie luat în considerare atunci când se construiește în clădiri existente și cu privire la beneficiile reabilitării și modernizării specifice.
În primul rând, pentru a clarifica terminologia: care este diferența dintre "renovarea clădirilor" și "renovarea clădirilor existente"?
Reabilitarea clădirilor și construcția în clădiri existente diferă în ceea ce privește obiectivele și accentul: reabilitarea clădirilor se concentrează pe îmbunătățirea stării și funcționalității unei clădiri existente. Aceasta implică adesea renovări eficiente din punct de vedere energetic pentru a crește eficiența și rentabilitatea unei clădiri existente. Atunci când se construiește în structuri existente, accentul este pus pe măsurile de construcție care adaptează clădirile la noile cerințe de utilizare. Acestea includ conversii, adăugiri sau extinderi, de exemplu pentru a transforma o fostă clădire de birouri într-un hotel. În timp ce renovarea clădirilor se concentrează așadar pe conservarea și optimizarea clădirii existente, construirea în clădirile existente vizează mai degrabă modificări structurale și adaptări la cerințele de utilizare în schimbare.
Ce provocări specifice apar atunci când se transformă o clădire, de exemplu atunci când se transformă o clădire de birouri într-un hotel?
Atunci când sunt transformate camere sau clădiri întregi, modernizarea poate crește versatilitatea funcțională a clădirii și permite o utilizare mai eficientă a structurii existente a clădirii. Dacă, de exemplu, o clădire de birouri este transformată într-un hotel, tehnologia ușilor și ferestrelor, precum și automatizarea clădirii trebuie să fie adaptate la noua utilizare a clădirii pentru a îndeplini cerințele modificate ale utilizatorilor. În plus, atunci când se transformă clădirile, trebuie respectate reglementările privind construcțiile, cum ar fi accesibilitatea și protecția împotriva incendiilor.
Puteți explica mai detaliat care sunt reglementările de construcție care trebuie respectate atunci când se construiește în clădiri existente?
Construirea în clădiri existente reprezintă o provocare interesantă pentru arhitecți și operatorii din domeniul construcțiilor: Analiza și evaluarea clădirii existente sunt urmate de studii de fezabilitate și dezvoltarea de concepte, în care trebuie luate în considerare condițiile cadrului legal, cum ar fi reglementările privind construcțiile și, după caz, cerințele de protecție a monumentelor. Operatorii din domeniul construcțiilor, în special, trebuie să respecte numeroase reglementări privind construcțiile și cerințele de accesibilitate. În plus față de cerințele de bază ale DIN 18040, operatorii din directiva ASR V 3a.2 privind locul de muncă sunt din ce în ce mai solicitați în paralel. Aceste reglementări nu numai că asigură securitatea și accesibilitatea pentru toți utilizatorii, dar reglementează și potențialele consecințe juridice și riscurile de răspundere pentru operatori. Conformitatea cu cerințele de accesibilitate ale DIN 18040 este, prin urmare, un aspect cheie al multor modernizări și retehnologizări.
Aceste reglementări și standarde de construcție reprezintă provocări și pentru fabricanții care modernizează uși cu sisteme de uși noi, de exemplu?
Da, desigur: fabricanții trebuie să se asigure că noile sisteme de uși sunt funcționale, sigure și conforme cu reglementările, respectând în același timp specificațiile clădirii existente. Prin urmare, sprijinim fabricanții în selectarea sistemelor de uși care sunt compatibile cu materialele și structurile de construcție existente și care îndeplinesc cerințele de protecție împotriva incendiilor sau de accesibilitate, de exemplu.
Accesibilitatea prevăzută de lege în clădirile publice oferă și efecte sinergice?
Sistem eficient și sigur de automatizare a clădirii pentru produsele GEZE © GEZE GmbH
Bineînțeles, deoarece accesibilitatea aduce și multe alte beneficii, atât pentru utilizatorii clădirilor, cât și pentru operatorii acestora: ușile și ferestrele automate permit funcționarea fără efort, ceea ce înseamnă un confort sporit nu numai pentru persoanele cu mobilitate redusă, ci și pentru toți ceilalți utilizatori. Acest lucru facilitează trecerea prin ușile automate cu cărucioare, bagaje sau pur și simplu cu sacoșe de cumpărături pline.
De asemenea, ferestrele automate care pot fi acționate fără efort fac ventilarea mai convenabilă. Dacă ferestrele automate sunt, de asemenea, integrate în sistemul de gestionare a clădirii, comportamentul de ventilație și, prin urmare, calitatea aerului interior și eficiența energetică pot fi, de asemenea, optimizate. Aceste măsuri nu numai că fac clădirea mai incluzivă, dar și mai atractivă pentru un grup mai larg de utilizatori - iar acest lucru crește și valoarea unei proprietăți.
În ce măsură investițiile în tehnologii moderne pentru uși, ferestre și clădiri pot crește valoarea de piață a unei clădiri?
O clădire care respectă cele mai recente standarde tehnice și satisface cerințele actuale în materie de confort și securitate este mult mai atractivă pe piața imobiliară. Este mai probabil să atragă potențialii cumpărători și chiriași și, prin urmare, poate duce la prețuri mai bune de închiriere sau vânzare.
Care sunt avantajele specifice ale modernizării clădirilor existente cu tehnologie modernă pentru uși și ferestre?
În clădirile existente, modernizarea tehnologiei ușilor și ferestrelor și a sistemelor de automatizare a clădirilor oferă o gamă largă de beneficii care merg dincolo de simpla îndeplinire a cerințelor legale: Acestea sporesc siguranța și confortul pentru toți utilizatorii, contribuie la funcționarea eficientă a clădirii și la o mai mare durabilitate și, de asemenea, cresc valoarea clădirii. Prin urmare, merită ca arhitecții și operatorii de clădiri să investească în tehnologii inovatoare și să modernizeze și să retehnologizeze clădirile existente în consecință.
- Un avantaj decisiv al acestor măsuri de modernizare este modularitatea lor. Sistemele sunt, în general, relativ ușor de modernizat - chiar dacă nu au existat preinstalări în prealabil. Acest lucru permite adaptarea treptată a proprietăților existente la cele mai recente tehnologii.
- Tehnologiile moderne de acționare nu numai că necesită mai puțină întreținere, dar oferă și o ușurință de utilizare mult mai mare, ceea ce poate duce la îmbunătățiri decisive, în special atunci când o încăpere sau o clădire este în curs de remodelare.
- Un alt aspect important: sistemele moderne sunt mai durabile și reduc atât timpul, cât și costurile de întreținere. De asemenea, acestea asigură o eficiență energetică mai mare, ceea ce conduce la economii pe termen lung în ceea ce privește costurile de exploatare.
Puteți da un exemplu despre modul în care modernizarea tehnologiei moderne de construcție poate îmbunătăți eficiența energetică și, astfel, costurile de exploatare ale unei clădiri?
Climat interior eficient din punct de vedere energetic datorită ventilației naturale controlate cu ajutorul acționărilor pentru ferestre din gama IQ windowdrives.
Prin instalarea de sisteme inteligente și automatizate, este adesea posibil să se realizeze economii majore în consumul de energie. Un exemplu sunt ușile automate moderne care previn pierderea de căldură prin deschiderea și închiderea eficientă. Așa-numitele sisteme de vestibul, în care două uși automate sunt dispuse una în spatele celeilalte, sunt ideale pentru zonele de intrare. Acest principiu de blocare a aerului menține temperatura interioară stabilă și, în același timp, împiedică pătrunderea murdăriei în clădire. Acest lucru nu numai că reduce costurile de încălzire, dar și cantitatea de curățare necesară.
Există, de asemenea, oportunități promițătoare de creștere a eficienței în domeniul ferestrelor: sistemele de acționare a ferestrelor cu tehnologie inteligentă a senzorilor permit ventilarea automată și în funcție de nevoi. Acest lucru permite reglarea optimă a temperaturii camerei și a calității aerului, ceea ce este de obicei mai eficient decât ventilația manuală și reduce costurile de încălzire pe timp de iarnă datorită pierderilor mai mici de căldură.
O altă metodă eficientă de îmbunătățire a climatului în clădiri și de economisire a energiei în același timp este sistemul automat de răcire nocturnă; Aici, căldura acumulată este condusă afară pe timp de noapte prin ferestre controlate electric - pur și simplu prin gradienți naturali de presiune și fără energie suplimentară.
În general, este clar că modernizarea direcționată a tehnologiei clădirilor moderne oferă un potențial enorm de îmbunătățire a eficienței energetice și, astfel, de reducere a costurilor de exploatare. Efecte mari pot fi obținute cu costuri de investiții relativ scăzute. În acest fel, clădirile existente pot fi adaptate pentru viitor.
Cuvânt cheie viitor: Ce rol joacă sustenabilitatea în clădirile existente?
Kö-Bogen II cu cea mai mare fațadă verde din Europa și Schauspielhaus sunt repere impresionante în centrul orașului Düsseldorf. © Jürgen Biniasch / GEZE GmbH
De la adoptarea noii Legi privind energia în construcții (GEG), care reglementează cerințele energetice pentru construcția și renovarea clădirilor, durabilitatea și eficiența energetică au jucat un rol central în construcția clădirilor existente - la urma urmei, întregul stoc de clădiri din UE trebuie să fie neutru din punct de vedere climatic până în 2050 cel târziu, iar în Germania până în 2045. Prin urmare, nevoia de acțiune în clădirile noi și existente este enormă.
Aflați din discuția noastră de specialitate cum pot fi îndeplinite cerințele GEG cu ajutorul automatizării clădirilor.
Ce cerințe speciale impun reglementările privind protecția monumentelor pentru modernizarea clădirilor existente?
Modificările planificate la o clădire protejată trebuie să fie justificate foarte atent și pe larg. Un exemplu este Laiszhalle din Hamburg: aici a fost necesar să se justifice în detaliu intervențiile structurale în cursul modernizării în conformitate cu legislația privind construcțiile pentru a obține aprobarea autorității pentru monumente. Aici am reușit să combinăm sistemele automate de ventilație și de extracție a fumului și căldurii (SHEVS). Exemplul Catedralei Magdeburg arată că sunt posibile soluții creative care să reconcilieze protecția monumentului și modernizarea. În loc să instalăm cabluri complexe, am putut instala o extensie radio wireless pentru protecția împotriva incendiilor. Acest lucru a economisit o cantitate considerabilă de timp și bani, deoarece nu a fost nevoie să se instaleze cabluri complexe la detectoarele de tavan prescrise.
Există și alte exemple de soluții creative pentru a îndeplini cerințele de protecție a monumentelor pentru clădirile existente?
Adesea sunt necesare soluții speciale, în special atunci când se construiește în clădiri existente. De exemplu, putem crea sisteme de uși și ferestre sau tehnologii de construcție în culori speciale sau situații de instalare pentru a se potrivi perfect cu arhitectura istorică. Astfel de soluții speciale personalizate sunt utilizate, de exemplu, în Gare de Montreux din Elveția sau în hotelul de 4 stele Radisson Blu Malo-Les-Baines și spa din Dunkerque, Franța.
Prin urmare, manipularea sensibilă a clădirilor clasate necesită un grad ridicat de creativitate și sensibilitate. Aceasta este singura modalitate de a reconcilia cerințele de conservare a patrimoniului și de modernizare și de a găsi soluții durabile.
Cum reușiți să răspundeți nevoilor planificatorilor, operatorilor și utilizatorilor de clădiri deopotrivă?
Acest lucru necesită o abordare holistică. Recomandăm un dialog timpuriu și continuu cu toate părțile implicate. Încă de la început, ne străduim să stabilim contactul cu arhitecții în calitate de directori generali, proiectanți tehnici de servicii pentru clădiri și alți proiectanți specializați. În mod ideal, toate părțile interesate pot fi reunite în cadrul unor reuniuni comune - chiar dacă acest lucru nu este întotdeauna ușor de realizat în practică. În loc să punem pur și simplu întrebări, este important să abordăm în mod clar aspectele relevante legate de dreptul construcțiilor și de durabilitate și să le încorporăm în procesul de planificare ca obiective stabilite. Acestea includ, de exemplu, standardele energetice, cerințele regionale de protecție împotriva incendiilor și specificațiile de accesibilitate.
Această abordare proactivă înseamnă că potențialele conflicte pot fi recunoscute în avans și că soluțiile pot fi elaborate împreună. În acest fel, nevoile tuturor părților implicate pot fi luate în considerare în cel mai bun mod posibil și încorporate într-un concept general coerent.
Sfatul expertului nostru:
Utilizarea BIM (Building Information Modelling) pentru clădirile existente
Prin utilizarea BIM în clădirile existente, arhitecții, planificatorii și operatorii de clădiri pot beneficia de o planificare optimizată, procese de construcție mai eficiente și o comunicare mai fluentă. Marele avantaj: datele de inventar sunt înregistrate digital și actualizate în timp real, evitând planurile neactualizate sau inexacte.
Deoarece diferitele discipline de planificare specializate, cum ar fi arhitectura, ingineria structurală, serviciile de construcție etc. pot fi reunite și coordonate într-un singur model, software-ul BIM poate recunoaște conflictele potențiale dintre diferitele meserii într-un stadiu incipient și poate sugera soluții.
Acest lucru conduce la o calitate superioară a proiectelor de construcții, la o reducere a costurilor și la o utilizare mai durabilă a clădirilor existente.
MAI MULTE DESPRE BIMBIM Whitepaper de la GEZE
Dacă doriți să aflați mai multe despre planificarea construcțiilor cu BIM, descărcați cartea noastră albă gratuită!