Eficiență energetică îmbunătățită: astfel funcționează datorită fațadei active din punct de vedere climatic

Fațada activă din punct de vedere climatic de la centrul școlar al școlii secundare Grundäckergasse din Viena integrează sisteme inovatoare de ușă, de fereastră și de siguranță de la GEZE într-un sistem inteligent de comandă a clădirii – pentru confort sporit, climat plăcut al încăperii și o eficiență energetică optimizată.

Cum funcționează fațadele inteligente?

Vedere exterioară a centrului școlar al școlii secundare Grundäckergasse din Viena

Școala secundară Grundäckergasse se bazează pe fațade inteligente.

Fațadele inteligente sunt astfel orientate, încât să reducă consumul de energie al clădirilor. Caracteristicile cheie sunt

  • materiale și sisteme inteligente,
  • sistem de senzori pentru înregistrarea datelor,
  • adaptabilitate la condițiile de mediu,
  • capacitatea de comunicare a componentelor cu alte sisteme și
  • o automatizare îmbunătățită a clădirii, pentru a minimiza necesarul de încălzire și de climatizare.

Implementarea fațadelor inteligente poate reduce consumul de energie, poate îmbunătăți calitatea vieții utilizatorilor și poate crea o clădire mai sustenabilă.

MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE FAȚADELE INTELIGENTE

Avantajele fațadei inteligente

  • Adaptivitate: fațadele inteligente înregistrează prin intermediul senzorilor date, precum intensitatea luminii, temperatura și calitatea aerului și se adaptează în mod automat condițiilor schimbătoare ale mediului.
  • Confort: O comandă în funcție de necesar este ușor de utilizat și asigură un climat plăcut al încăperii – fără deschiderea și închiderea ferestrelor.
  • Eficiență energetică: fațadele inteligente pot comunica cu alte sisteme pentru clădiri și reduc astfel consumul de energie și emisiile CO2.
Vedere detaliată a unei ferestre rabatate în centrul școlar al școlii secundare Grundäckergasse din Viena

Acționările cu motor electric și lanț Slimchain pentru siguranță și eficiență energetică sporite. © Sigrid Rauchdobler // GEZE GmbH

Vedere a unei clase în centrul școlar al școlii secundare Grundäckergasse din Viena

Sistemele de ventilare a fațadei climatice active a clădirii școlii sunt controlate într-un mod inteligent pentru a asigura calitatea optimă a aerului din interior. © Sigrid Rauchdobler // GEZE GmbH

Vedere detaliată a unei ferestre rabatate în centrul școlar al școlii secundare Grundäckergasse din Viena

Toate ferestrele motorizate, care au fost montate sub 2,5 m, sunt dotate cu scanerul cu laser GC 342, precum și cu un modul de comutare de siguranță.

Clever: senzorii inteligenți comandă aerisirea automatizată a ferestrelor

Ferestrele sunt dotate cu acționări cu motor electric și lanț Slimchain, care sunt integrate în sistemul de comandă a clădirii. Sistemele de ventilare ale fațadei active din punct de vedere climatic a clădirii școlii vor fi controlate într-un mod inteligent, pentru a garanta o calitate optimă a aerului din încăpere. Această comandă se realizează în funcție de diferiți factori, cum ar fi concentrația de CO2, temperatura interioară și exterioară, utilizarea spațiului și timpului.

Pentru monitorizarea spațiului interior se utilizează senzori, care măsoară concentrația CO2 și temperatura. În acest sens, există o reglare în trei trepte: 10°, 35° (ventilare lentă și silențioasă) și 55° (ventilare rapidă). Atât profesorii, cât și elevii au posibilitatea de a adapta aceste setări. În plus, sistemul înregistrează direcția vântului, pentru a lua în considerare dependențele fațadei, cum ar fi presiunea și sucțiunea generate de vânt și pentru a împiedica apariția curenților de aer. Elementele de supracurent asigură un schimb de aer controlat, care este, de asemenea, izolat fonic.

Ușor de utilizat: ventilare automatizată + butoane manuale

Ventilarea din clădirea școlii secundare Grundäckergasse este comandată în funcție de CO2, temperatură, utilizare și timp. Această soluție facilitează o ventilare naturală controlată, iar profesorii nu mai trebuie să asigure ventilarea manuală. Există însă și elemente de acționare, cu care profesorii și elevii pot adapta reglarea, la nevoie. Aceste butoane oferă opțiunea de a deschide și de a închide ferestrele manual. Astfel, ventilarea automatizată a ferestrelor este ușor de utilizat și flexibilă.

MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE VENTILAREA AUTOMATĂ

Configurarea sigură a ferestrelor automatizate

Școlile trebuie să îndeplinească standarde de siguranță deosebit de înalte – în cele din urmă, este vorba în acest caz de bunăstarea copiilor. De aceea, este important să se aibă în vedere ca ferestrele motorizate să fie clasificate ca mașini conform Directivei privind echipamentele tehnice 2006/42/CE și astfel trebuie să fie asigurate corespunzător. În clădirea școlii secundare Grundäckergasse, toate ferestrele motorizate, care au fost montate sub 2,5 m, sunt dotate cu scanerul cu laser GC 342, precum și cu un modul de comutare de siguranță. În primul etaj, în zona terasei, această siguranță pentru ferestre s-a realizat la interior și la exterior.

MAI MULTE RECOMANDĂRI CU PRIVIRE LA SIGURANȚA FERESTRELOR

Vederea fațadei ferestrelor și a unei ferestre rabatate

Răcirea nocturnă se realizează prin intermediul ferestrelor acționate automat. © Sigrid Rauchdobler // GEZE GmbH

Răcirea nocturnă economisește energie

În centrul școlar al școlii secundare Grundäckergasse, răcirea automată nocturnă contribuie la eficiența energetică. Cu ajutorul motoarelor de acționare a ferestrei Slimchain, ferestrele automatizate elimină la exterior pe timpul nopții căldura rezultată pe timpul zilei, astfel încât temperatura camerei este redusă țintit pe parcursul nopții. Răcirea nocturnă se comandă prin intermediul unui software la fața locului, care preia nu numai reglarea, ci și vizualizarea. Aceasta facilitează operatorilor și utilizatorilor realizarea setărilor. Comanda se realizează prin intermediul sistemului de tehnică de comandă a clădirii (GLT), fiind luați în considerare atât factorii de timp, cât și cei dependenți de temperatură.

MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE RĂCIREA NOCTURNĂ

Integrarea fără cusur în sistemul de tehnică de comandă a clădirii prin BACnet și KNX

Activarea și feedbackurile motoarelor de acționare a ferestrei prin magistrala clădirii se realizează prin IQ box KNX. Mesaje de stare ireproșabile de la fiecare fereastră automatizată asigură o eficiență mai mare a monitorizării clădirii. Componente suplimentare, precum butoane și senzori sunt conectați prin intermediul interfeței integrate a butoanelor. În funcție de necesar, sunt posibile, de asemenea, necomplicat echipări ulterioare și extensii.

Comunicarea dintre mediul KNX și BACnet al sistemului de tehnică de comandă a clădirii GLT se desfășoară ireproșabil, deoarece au fost stabilite protocoale de comunicații clare între sisteme. Astfel, se asigură un transfer eficient de date între ambele sisteme.

MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE AUTOMATIZAREA CLĂDIRII

Toate avantajele fațadei active din punct de vedere climatic per ansamblu

  • Calitatea optimă a aerului din încăpere prin comanda inteligentă a sistemelor de ventilare.
  • Adaptarea ventilării pe baza concentrației de CO2, a temperaturii, a utilizării și a timpului cu reglare în trei trepte.
  • Controlul manual al ventilării este posibil prin elemente de acționare pentru profesori și elevi.
  • Siguranța ferestrelor este garantată prin modulul de comutare de siguranță și scanerul cu laser GC 342.
  • Luarea în considerare a direcției vântului pentru evitarea apariției curenților de aer.
  • Eficiență energetică prin schimb de aer și răcire nocturnă controlate.
  • Integrarea senzorilor BACnet și a interfeței KNX facilitează comunicarea eficientă cu sistemul de tehnică de comandă a clădirii.
  • Contribuția la economisirea de energie și reducerea CO2 prin tehnologii inovatoare.
  • Conceptul de clădire inteligentă promovează sustenabilitatea și eficiența optimă a clădirii.

Orientată către viitor: mai multă sustenabilitate și eficiență energetică

Fațada activă din punct de vedere climatic de la centrul școlar al școlii secundare Grundäckergasse din Viena este un exemplu extraordinar pentru integrarea tehnologiilor inteligente și a conceptelor sustenabile în construcții, pentru a corespunde provocărilor viitoare cu privire la eficiența energetică și sustenabilitate. GEZE nu a realizat în acest caz numai livrarea componentelor, ci și a oferit consiliere cuprinzătoare și servicii pentru dezvoltarea proiectului și programare, pentru realizarea cu succes a proiectului.