Clădiri neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2: 22·26 și GEZE transformă deja această utopie în realitate
În mod ideal, clădirile neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2 nu produc emisii de gaze cu efect de seră sau aproape deloc. Sună utopic? Dar nu este: biroul de proiectare 22·26 GmbH, cu sediul în Austria, ajută arhitecții și investitorii să proiecteze de pe acum clădiri neutre din punct de vedere climatic – folosind și sistemele inteligente de ferestre marca GEZE.
Obiectivul: clădiri neutre din punct de vedere climatic până cel târziu în 2045
În conformitate cu proiectul european Green Deal al Uniunii Europene, toate clădirile ar trebui să fie neutre din punct de vedere climatic până cel târziu în anul 2050. Obiectivul guvernului german este neutralitatea climatică încă din 2045. Din anul 2030, toate clădirile nerezidențiale noi din UE trebuie să îndeplinească standardul unei clădiri cu consum zero de energie. În Germania, consumul de energie primară al clădirilor ar trebui să scadă cu 40 % până în 2030.
Pentru a atinge aceste obiective climatice ambițioase, sunt necesare măsuri ample în sectorul clădirilor, care să se concentreze pe optimizarea eficienței energetice, energii regenerabile, metode de construcție durabile și reabilitări ale clădirilor, precum și pe automatizarea inteligentă a clădirilor.
La 22·26, dezvoltăm concepte inovatoare de clădiri care se bazează pe ventilație naturală și eficiență energetică pentru a crea un mediu de locuit și de lucru durabil și confortabil. Un partener precum GEZE, care și-a asumat sarcina de a realiza clădiri în care merită să trăiește, este perfect pentru a îndeplini acest obiectiv.
Sebastian Nödl, manager de proiect la 22·26 GmbHClădiri neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2 cu 22·26 și GEZE
Dr. Dominik Landerer, expert pentru ventilație și automatizarea clădirilor la GEZE © GEZE GmbH
Experții de la 22·26 GmbH arată cum clădirile pot fi neutre din punct de vedere climatic încă de astăzi, renunțând la încălzirea și răcirea convenționale și utilizând software-ul inteligent 22·26 pentru clădiri. Pentru a realiza acest lucru, ei colaborează îndeaproape cu arhitecții atunci când proiectează o clădire și utilizează sisteme inteligente de ferestre marca GEZE pentru a realiza ventilarea naturală.
Expertul GEZE Dominik Landerer vorbește cu Sebastian Nödl de la 22·26 despre calea către clădiri neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2. Aflați mai multe despre soluțiile inovatoare din tehnologia de ventilare și de automatizare a clădirilor.
Sebastian Nödl, manager de proiect la 22·26 GmbH
Cum integrați la 22·26 principiile durabile în procesul de proiectare a clădirii?
Nödl: La 22·26, lucrăm îndeaproape cu constructorii, arhitecții și dezvoltatorii pentru a proiecta clădiri fără instalații tehnice comerciale, care, prin urmare, nu produc emisii de CO2 sau produc emisii foarte scăzute. Scopul nostru este de a împleti economia și ecologia și de a orienta industria construcțiilor către durabilitate.
MAI MULTE DESPRE CLĂDIRILE ECOLOGICE
Cum anume asigură principiul aplicat de 22·26 realizarea clădirilor neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2?
Nödl: Principiul nostru este să creăm un climat plăcut pe tot parcursul anului, cu temperaturi cuprinse între 22° și 26° Celsius. Acest lucru înseamnă că clădirile noastre funcționează fără sisteme convenționale de încălzire, răcire și ventilație mecanică. Realizăm acest lucru prin aerisirea naturală, care este posibilă printr-o structură specifică a clădirii și printr-un sistem de comandă inteligent. Ferestrele noastre sunt echipate cu automatizări marca GEZE, care permit deschiderea și închiderea ferestrelor în funcție de necesități. Folosim clapete de ventilare verticale care sunt deschise în funcție de nivelul de CO2 din cameră pentru a asigura un schimb de aer proaspăt. Aceste clapete de ventilare sunt un element central și recunoscut al clădirilor noastre și reflectă principiul nostru 22·26.
MAI MULTE DESPRE VENTILAREA AUTOMATIZATĂ
Cum puteți crea un climat plăcut în clădiri pe tot parcursul anului, cu temperaturi cuprinse între 22° și 26° Celsius - indiferent dacă este vară sau iarnă?
Nödl: Un aspect important al clădirilor noastre este inerția ridicată și masa termică, care face posibilă stocarea energiei naturale și eliberarea acesteia pe parcursul zilei. Vara, folosim răcirea nocturnă pentru a răci clădirile, în timp ce iarna folosim căldura reziduală naturală provenită de la dispozitive, precum calculatoare și monitoare, sau de la oameni pentru a încălzi clădirile.
Motoarele de acționare a ferestrei, precum Slimchain, sunt indispensabile atunci când este implementat un sistem de comandă a clădirii. © GEZE GmbH
Aceste clădiri neutre din punct de vedere climatic sunt, de asemenea, locuibile și confortabile din punctul de vedere al utilizatorilor clădirii?
Nödl: Clădirile noastre sunt proiectate pentru a satisface nevoile utilizatorilor și nu invers. Sistemul nostru de comandă a clădirii și motoarele inteligente de acționare a ferestrelor Slimchain marca GEZE reacționează inteligent la semnale și la nevoile utilizatorilor pentru a asigura o ventilare eficientă și un climat interior plăcut.
MAI MULTE DESPRE CONTROLUL CLIMATIZĂRII CAMEREI
Există deja exemple de clădiri neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2 bazate pe principiul 22·26?
Nödl: Da, principiul 22·26 a fost deja testat cu succes în practică. Am realizat deja mai multe clădiri rezidențiale și de birouri în Austria și Elveția, care funcționează fără sisteme convenționale de încălzire, răcire și ventilație mecanică și se bazează, în schimb, pe aerisirea naturală și pe un sistem inteligent de comandă a clădirii. Aceste proiecte arată că este posibil să se creeze un climat interior plăcut și sănătos, care să sporească confortul utilizatorilor, minimizând în același timp amprenta ecologică și, mai presus de toate, emisiile de CO2 ale clădirilor.
Ne bazăm pe materiale de înaltă calitate și pe parteneri puternici, precum 22·26, pentru a proiecta clădiri durabile pentru oameni, în care merită să trăiești.
Dominik Landerer, expert pentru ventilație și automatizarea clădirilor la GEZE